Palkovics László az egyik leginnovatívabb európai térségnek számító, ezért Magyarország számára kiemelt jelentőségű német tartomány, Baden-Württemberg meghatározó vezetőivel tárgyalt csütörtökön Stuttgartban - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).  A tárca tájékoztatása szerint a miniszter a kétoldalú gazdasági kapcsolatok és azok kiemelkedő összekötő elemeiről - például a gépjárműipar jövője és a kutatás-fejlesztési együttműködési lehetőségek kiaknázása - egyeztetett.

A magyar-baden-württembergi gazdasági vegyes bizottság társelnöki posztját is betöltő Palkovics László Wolfgang Reinhart kereszténydemokrata tartományi parlamenti alelnökkel és Hans-Ulrich Rülkével, az FDP helyi frakcióvezetőjével folytatott megbeszéléseket. A stuttgarti programot a prémium hő-, klíma- és környezetszimulációs kamrákat, inkubátorokat gyártó Binder GmbH üzemének meglátogatása követte Tuttlingenben. A napot egy politikai és gazdasági véleményformálók számára tartott befektetés-ösztönző előadás zárta.

Baden-Württemberg a német tartományok közül a kereskedelmi forgalmat tekintve a második legfontosabb partner és a harmadik legnagyobb befektető Magyarországon. Csak 2020-ban 25 cég hajtott végre - Magyarországon kormányzati támogatással - több mint 20 ezer munkahely megtartását szolgáló beruházásokat.

Az európai régiók innovációs rangsorában Stuttgart és térsége a GDP-arányos vállalati kutatás-fejlesztési ráfordításokban és a tudásintenzív tevékenységben foglalkoztatottak arányában is vezeti a mezőnyt. A legszűkebb élvonalba tartozik a szabadalmi bejelentések terén. Innovatív kis- és középvállalkozásai erejét jelzi, hogy a teljes foglalkoztatásból szintén a legnagyobb arányban részesülnek az összes európai térség közül.