Súlyos büntetést kapott a Samsung-örökös

Korrupciós bűncselekmények miatt 5 év börtönre ítélték a Samsung cég tulajdonosának, Li Kunhinak a fiát. Li Dzsejonga politikai szívességekért cserébe vesztegetett meg állami döntéshozókat - írja a Mashable.
Szabó Dániel, 2017. augusztus 25. péntek, 16:48
Fotó: MTI/EPA

Tagadta bűnösségét, a dél-koreai Samsung cég örököse, de a 49 éves férfit mégis 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság, amiért a vádak szerint 38 millió dollár értékben utalt támogatásokat különböző szervezeteknek azzal a céllal, hogy Pak Gunhje koreai elnök kedvező döntéseket hozzon a Samsung számára. Li Dzsejonga és ügyvédei szerint elfogadhatatlan az ítélet.

Az ügyészség szerint a cég azt várta a támogatásért cserébe a kormány támogatását várta, hogy a Samsung építőipari vállalata felvásárolhassa vetélytársát, a Cheil Industries nevű céget. A Samsung elismerte, hogy adott 20 milliárd won (5 milliárd forint) összegű adományt a kérdéses alapítványoknak, sőt, Csve Szunsil lányának egy lovat is vettek, de a cég vezetése tagadja, hogy ezért bármit vártak volna cserébe.

A portál szerint Li Dzsejongára eredetileg 12 évnyi börtönt kért az ügyészség. Mivel azzal is vádolták, hogy sikkasztott, adóelkerülést folytatott, jelentős vagyont rejtegetett külföldön, bűncselekményekből is bevételt szerzett, valamint hamis tanúvallomást tett eskü alatt.

Az ügy már korábban is jelentősen rombolta a Samsung imidzsét. Az ítélet után a cég részvényei 1,5 százalékkal estek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2017.08.27 13:26

A mérleg egyik serpenyőjében ez van, de mi van a másikban, a világ egyik legjobb vállalata, az egyetlen, amelyik még az Apple-lel is versenyezni képes. Ha ezt beletesszük a másik serpenyőbe, akkor a Samsung elnöke dicséretet érdemelne és nem börtönbüntetést. Dél-Korea egy nem nagy ország, de amit elértek minden elismerést megérdemel. Úgy látszik ezt egyedül csak a koreai bíróságokon nem értik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html