Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a Facebook tudatosan vagy hanyagságból félrevezető információkat közölt vele a WhatsApp felvásárlását engedélyező 2014-es fúziós vizsgálat során, ezért emiatt hivatalosan is kifogást tett a vállalatnál.

A bizottság által küldött nyilatkozat értelmében a világ legkiterjedtebb közösségi médiáját működtető amerikai nagyvállalatnak január 31-ig kell válaszolnia a vádakra. Ha Brüsszel feltételezése beigazolódik, a céget akár éves forgalmának 1 százalékát elérő pénzbírság befizetésére is kötelezhetik, ami a 2014-es akvizíció jóváhagyásának évében meghaladta a 10 milliárd dollárt.

A döntésnek nincs hatása a 22 milliárd dolláros WhatsApp akvizíció jóváhagyására, a mostani ügyet a korábbi Facebookkal kapcsolatos ügyektől függetlenül kezelik - írja a Guardian.

A brüsszeli testület közleménye szerint a bizottság a hivatalos kifogásban azt vélelmezi, hogy az akvizíciót megelőző engedélyeztetés során a Facebook azon állítása és a testületnek adott válasza, miszerint az egy technikai lehetőség, hogy a Facebook felhasználók profilját automatikusan összekössék a WhatApp felhasználókéval, már létezett. A WhatsApp 2016 augusztusában jelentette be az adatvédelemről szóló szabályzatainak frissítésekor a lehetőséget a két applikáció felhasználóinak a profiljaik összekötésére.

Emiatt az EB attól tart, hogy a Facebook szándékosan vagy gondatlanságból helytelen vagy félrevezető információt közölt az Európai Bizottsággal, megsértve ezzel a fúziókra vonatkozó uniós szabályokat.

A vállalatoknak kötelességük pontos információt adni a bizottságnak az akvizíció vizsgálatakor és ezt a kötelességüket komolyan is kell venniük - hívta fel a figyelmet Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos. Ugyanakkor a Bruxinfo azt írja, hogy a bizottság a fúziós döntése során ugyan figyelembe vette ezt az információt is, de ez nem befolyásolta a döntésben.