Huzamosabb ideje a központi eleme a politikai vitának az Egyesült Államokban, hogy miként lehet lebonyolítani a novemberi elnökválasztást úgy, hogy az a koronavírus-járvány közepén ne jelentsen veszélyt a szavazókra, elkerülhető legyen, hogy a többórás sorbanállás és összezártságban ne fertőzze mindenki össze a többieket.

Jelenleg az Egyesült Államok szavazópolgárainak nagyjából háromnegyede jogosult arra, hogy valamilyen megkötések mellett levélben adja le szavazatát. Az adott körülmények között, amikor rohamosan terjed a Covid-19, ez bölcs megoldásnak látszik, viszont az ötlet kiélezett egy elhúzódó vitát is.

Donald Trump elnök többször határozottan kiállt a levélszavazás ellen, mondván túl sok visszaélésre ad lehetőséget. Trump szerint bele van kódolva a rendszerbe a csalás, elavultak az adatbázisok, már nem is élő emberek nevében lehet levélben szavazni, és mindezt a demokraták saját javukra akarják fordítani.

Joe Biden demokrata jelölt a felmérések szerint nyerésre áll, és abból a republikánusok soha nem csináltak titkot, hogy a jobboldal számára a minél alacsonyabb részvétel hozza a legjobb eredményeket. Erre rátesz egy lapáttal, hogy a koronavírus hatásai sokkal súlyosabban érintenek olyan társadalmi csoportokat, akik nagyobb valószínűséggel szavaznak balra. Ilyenek a nők - például az ápolónőknek jelentős többletkockázatot jelent a járvány - vagy az etnikai kisebbségek, lévén ők felülreprezentáltak a kiskeresetű szolgáltatóipari szektorokban, ahol kifejezetten súlyosak a járvány gazdasági hatásai.

Épp ezért már most arra kell felkészülni, hogy a választási eredmények nem születnek meg november 3-án, ezek összeszámlálása akár egy hétig is elhúzódhat - mondta a napokban Jocelyn Benson, Michigan demokrata párti államtitkára.

Van rá digitális megoldás

Elméletileg viszont már van megfejtés arra, hogy digitálisan és csalásmentesen lebonyolítsák bárhol a szavazásokat: erről kérdezte a Napi.hu Szabolcsi Andrást, a BlockBen magyar, blokklánc technológiákra specializálódott cég informatikai igazgatóját.

Blockchain (avagy magyarul blokklánc) technológiával tenné biztonságossá a levélszavazást a novemberi elnökválasztáson az Amerikai Egyesült Államok Postaszolgálata egy nem rég megjelent szabadalmi kérvény szerint, és Ausztráliában is arra jutottak, hogy a blockchain jelenti a biztonságos megoldást az egyre szaporodó kibertámadások ellen.

Szabolcsi szerint az áttérés a blokklánc alapú szavazásra egy alapvető váltást jelentene, sokkal nagyobb jelentősége lenne mintha csak pusztán az eddig papír alapon zajló folyamatokat áttennék egy számtógépre.

A blokklánc sajátossága, hogy egy osztott rendszer, amibe beleépíthetők olyan hitelesítési eljárások, amelyek utólag megmásíthatatlanok, ráadásul a smart contractoknak (okos szerződéseknek) köszönhetően a feldolgozás is hiteles, egy hatékony adatérkeztetéssel kiegészítve pedig a teljes folyamat hitelessé válik.

Viszont egy olyan megoldásra van szükség ami a szavazások praktikus szempontjait is lefedi. Kell egy választói jegyzék, mivel a szavazó nem lehet anonim - mint például bitcoin-kereskedés esetében - mivel meg kell győződni arról, hogy valóban jogosult szavazni. Közben azt is biztosítani kell, hogy senkinek nincs rálátása magára a szavazatra, ami titkos.

A folyamat egészét is védeni kell, hogy napközbeni részadatok ne derülhessenek ki, mivel ez befolyásolhatja a végeredményt. És még ott vannak az olyan esetek, amikor valaki szándékosan rosszul szavaz - például tüntetőleg -, amivel ugyancsak kell kezdeni valamit.

Zúdulnak az újabb problémák

Hatalmas szakadék van a szakemberek között a kérdésben. Szabolcsi szerint sokan nem értik a szabályozó közeget, akik értik, gyakran a rendszerek működésével nincsenek tisztában. De jócskán van vitatott kérdés a technológián belül az informatikai szakemberek körében is, hogy milyen legyen a fejlesztések végeredménye.

Ráadásul számolni kell az egyén felelősségével is. Bemenni egy szavazófülkébe majd borítékban bedobni a lapot egy urnába ad egyfajta hagyományos biztonságot. Viszont ezt nem tudja megadni az állam, ha valaki nem figyel arra, hogy a mobilon leadott szavazatát illetéktelenek megtudhatják, vagy mert sebezhető hálózati hozzáféréssel szavaz.

Szabolcsi szerint hiába a digitális lendület a világ számos részén, jelenleg még nincs realitása, hogy egy mobilapplikáción keresztül szavazzanak az emberek, pedig egy-két év alatt meg lehetne oldani a már most meglévő technológiákkal. Várakozása szerint a legvalószínűbb egy open és private blockchain (nyilt és privát  blokklánc) által nyújtott előnyöket ötvöző hibrid rendszer, amivel megoldhatóak lennének a sebesség, biztonság, anonimitás de mégis központi szavazójegyzékkel hitelesített igények.