Ez az első alkalom, hogy ennyire sok és ilyen jellegű bolygót találtak egyetlen naprendszerben. A hét bolygó egy TRAPPIST-1 nevű hideg vöröstörpe körül kering, és az eddigi adatok szerint nincsenek körülötte gázóriások, csak sziklabolygók - idézi a CNN a Liége-i Egyetem vezető kutatójának, Michaël Gillon szerda esti bejelentését.

A csillagászok már tavaly májusban felfedezték a közeli, mindössze 40 fényévre lévő naprendszert, de akkor még csak három bolygót észleltek a hétből. Azóta a NASA tovább vizsgálta a Spitzer űrtávcsővel a rendszert, így találtak rá az újabb négy égitestre. Ezek méretükben mind hasonlóak a Földhöz, a csillaghoz legközelebbi két bolygó vélhetően túl forró ahhoz, hogy a víz folyékony halmazállapotban megtalálható legyen rajtuk, míg a TRAPPIST-1c, d és e jelű bolygókon megfelelő lehet a hőmérséklet az élet kialakulásához. Az f és g jelű bolygók viszont túl messze van a csillagtól így ott csak fagyott formában fordulhat elő víz.

A hét égitest annyira közel van egymáshoz, hogy távcső nélkül, szabad szemmel is láthatók lehetnek a szomszédos bolygók. Nagyjából kétszer nagyobbnak látszanának, mint amekkora a Földről nézve a Hold. A TRAPPIST-1 csillag pedig a középső bolygókon háromszor nagyobbnak tűnne, mint a mi Napunk, a fények pedig vörösek lennének.

A kutatók az elkövetkező időben a bolygók keringési pályájából számolják ki, hogy mekkora lehet a tömegük, mi lehet az összetételük, mekkora lehet rajtuk a gravitáció. Továbbá azt is vizsgálják, hogy a légkörükben mennyi üvegházhatású gáz van. Ez ugyanis nemcsak a globális felmelegedés szempontjából fontos, hanem utalhat az élet jelenlétére a bolygón - így kiderülhet, hogy fotoszintetizáló létformák, vagy akár fejlett iparral rendelkező értelmes lények élnek-e a felszínen.