Szinte minden internetező veszélyben van

Komoly biztonsági rést találtak a vezetéknélküli internetes routerekben. A javítás már úton van, de addig mindent megtudhatnak a felhasználókról - írja a Hvg.hu.
Szabó Dániel, 2017. október 17. kedd, 10:04
Fotó: Napi.hu

A portál szerint Mathy Vanhoef belga kutató találta meg a komoly biztonsági hibát a wifi-hálózatokat védő WPA2 protokollban. A probléma az, hogy a protokoll viszonylag könnyen feltörhető, így a routeren keresztülmenő összes adat lehallgatható, sőt, a hackerek akár személyes vagy pénzügyi adatokat is kinyerhetnek a hibát kihasználva.

A wifi-router felhasználók legnagyobb része sebezhető így, mert a legtöbben a WPA2 rendszert használják. A KRACK (Key Registration Attack) nevű hiba javítása már úton, maguk a gyártók - a szolgáltatók segítségével - hárítják el a hibát.

Vanhoef szerint bankkártyaadatokat, jelszavakat, fotókat és egyéb dolgokat lehet ellopni a hálózathoz csatlakozó számítógépekről. Kivált a Linux és Android operációs rendszerek felhasználói vannak veszélyben, a telefonos felhasználóknak azt ajánlják, hogy ne is csatlakozzanak wifire, ha tehetik.

A probléma azért aggasztó, mert a wifi a legkönnyebben kiépíthető internetes hálózat. Nem véletlen, hogy a jövőben egész Európában ingyenes rendszert telepítenének belőle.

HOZZÁSZÓLÁSOK