Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az áttekintés apropója, hogy április 14-e egy kevésbé ismert világnap, a könyvtárosok világnapja. Bár az adatokból az látszik, hogy az elektronikus tartalomfogyasztás folyamatos növekedést mutat, a könyvtárosok valószínűleg még jó ideig megtarthatják a munkájukat.

Mennyi e-könyv jelenik meg?

A legnagyobb mértékben mégis Észtországban és Litvániában jelennek meg e-könyvek, az egy évben megjelenő címek mennyiségének csaknem fele elérhető el összességében elektronikus formátumban is (összesen kétezer cím érhető el elektronikusan, de évi 4 ezer cím jelenik meg a hagyományos könyvpiacon). A tanulmány becslése szerint Magyarországon körülbelül 7 ezer könyv érhető el e-formátumban, miközben 10-14 ezer cím jelenik meg egy évben. Egyedül Lengyelországban érhető el több elektronikus könyv, mint amennyit a hagyományos kiadás elér egy év alatt (37, illetve 32 ezer). Látható, hogy a régióban az e-könyv választási lehetőség még mindig viszonylag alacsony a megjelent könyvek számához képest.

Bár egyre gyakoribb, hogy a megjelenéssel egy időben jelenik meg e-könyv formátumban is az adott mű, ez még mégis inkább a bestseller várományos címekre igaz. Átlagosan 3-6 hónap a késés a nyomtatott és a digitális formátum között, a leggyorsabb a régióban Lengyelország, ahol szinte azonnal elérhetővé válnak a húzócímek.

Így állnak az árak

Az e-könyvek árai 2015-ben emelkedést mutattak a régióban, a puhafedeles könyvek áraihoz kezdtek közelíteni. Ennek egyik oka lehet, hogy Szlovéniát kivéve nagyrészt szakítottak a kiadók a hard-DRM-mel, azaz a kemény, szigorú másolásvédelmi módszerekkel, és inkább áttértek a vízjelezésre.

Az egyik legnagyobb probléma az e-könyvek terjesztésével a meg nem oldott áfa-kérdés. Szinte az egész régióban különböző az áfa tartalma a nyomtatott és a digitális tartalmaknak. Hazánkban is ez a helyzet, míg a könyveket csak 5 százalékos áfa terheli, addig az e-könyvekre az általános, a régió legmagasabb forgalmi adója, 27 százalékos áfa vonatkozik.

Milyen a magyar piac?

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 2016-os adataiból kiderül, hogy amíg a könyvpiac forgalma 2015-höz képest 2,3 százalékkal nőtt, elérve a csaknem 47 milliárd forintot, addig a nem hagyományos kiadványok csak 1,71 százalékát teszik ki ennek a számnak, és ebbe a beletartoznak a hangoskönyvek is. A szakkönyvek piaca is jelentős a hazai könyvek között, piaci részesedése 12 százalék fölötti.

A Wolters Kluwer Kft. online értékesítési adatai is alátámasztják ezt. "A webshopban értékesített online tartalmak - e-könyv és Jogtár kiegészítések - értékesítése 20 százalékkal nőtt 2014 és 2016 között. Ezzel párhuzamosan a nyomtatottkönyv-értékesítés is 16 százalékkal nőtt két év alatt. Érdekesség, hogy könyvek esetében a print és az online tartalmat együtt évről évre kevesebben vásárolják meg. Látszik, hogy a nyomtatott könyvek még jó ideig fontosak lesznek a szakkönyv piacon, hiszen a cég által interneten eladott szakkönyvek több, mint 90 százaléka még mindig hagyományos könyv vagy hagyományos könyv és e-könyv együtt csomagban - mondta Takács Tibor, a cég kiemelt ügyfélkapcsolati vezetője.

Érdekli az embereket az e-könyv?

A Bookline 2016-os kutatása szerint a megkérdezettek 91 százaléka nyitott az e-könyvekre, és 45 százalékuk e-könyv olvasóval is rendelkezik. Emellett 38 százalék olvas mobiltelefonon vagy tableten, 17 százalék pedig számítógépen. Akik még sosem olvastak e-könyvet, szintén nyitottak az újdonságra: 67 százalékuk szeretné kipróbálni az elektronikus olvasás élményét. A legvonzóbb tulajdonságként az olcsóbb árat és a gyors, kényelmes és egyszerű vásárlás lehetőségét jelölték meg.

A piaci adatokat némileg torzítja, hogy sokan még mindig nem hivatalos forrásból szerzik be az elektronikus tartalmakat. A legnagyobb hazai torrentoldalon például szinte az összes nagy cím megtalálható, napi 8-10 új, magyar nyelvű mű kerül fel.