Milyen eszközök fontosak most és lesznek nélkülözhetetlenek a jövőben a szórakozáshoz? Mennyire van közel hozzánk ez a jövő? A Samsung felméréséből kiderült, hogy 

a magyarok arra számítanak: a következő öt évben még fontosabbá válik az okostelefonok szerepe, egyre több időt töltünk, és több tevékenységet végzünk a virtuális térben, a hagyományos tévékészülékek helyét pedig az okostévék veszik át.

A technológiai találmányok kulturális változásokat is hoznak az életünkben, nemcsak mi alakítjuk az eszközeinket, hanem azok is formálnak bennünket, munkánkat és a szórakozási szokásainkat.

Van ahol kétszer annyi szabadnap jár, mint Magyarországon

Ennek ellenére Európában a 20 nap szabadsággal és a 11 munkaszüneti nappal nem mi állunk a legrosszabbul a pihenőidőt tekintve. Bővebben>>>

Mi kell a kikapcsolódáshoz?

A válaszolók kifejtették, mi szükséges most a kikapcsolódáshoz és mit gondolnak arról, hogyan töltjük a szabadidőnket a közeli jövőben.

  • A minőségi szórakozáshoz ma legtöbben az okostelefont (80 százalék), a számítógépet vagy laptopot (79 százalék) és az okostelevíziót (67 százalék) tartják fontosnak;
  • öt év múlva pedig leginkább az okostelefon (41 százalék), a Smart TV (38 százalék) és az okosóra (37 százalék) fontosságának további növekedését vetítik előre;
  • ezt követi a VR szemüveg, valamint a digitális asszisztensek szerepe (29 százalék);
  • a hagyományos tévékészülékeknek kisebb jelentőséget jósolnak, a megkérdezettek 41 százaléka gondolja úgy, hogy szerepük csökkeni fog az életünkben.

A legtöbben az online vásárlásban gondolkodnak

Ahogyan változik a szórakoztató elektronikai cikkek használata, úgy változhat majd az is, hogy milyen kikapcsolódási formákat választunk öt év múlva.

A vizsgált tevékenységek közül a legtöbben az online vásárlás terén jeleznek előre növekedést: a megkérdezettek kétharmada szerint gyakoribb lesz öt év múlva, hogy az internetet használjuk egy-egy új termék beszerzésére.

Van valami, amin a magyar háztartások nem hajlandók spórolni

Háztartásonként több mint 18 ezer forintot költenek médiára havonta a magyarok – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A felmérés szerint az emberek átlagosan napi csaknem 300 percet tévéznek, illetve több mint 200 percet interneteznek. Bővebben>>>

Öt év múlva nem kellenek a jó könyvek, sem a kulturális programok?

A kutatásból kirajzolódik, a megkérdezettek úgy vélik, hogy a klasszikus, offline tevékenységek visszaszorulnak, míg az online kikapcsolódás jelentősebb szerepet tölt be.

A válaszadók többsége (54 százalék) gondolja úgy, hogy ha szórakozásról van szó, a közeli jövőben kevesebb időt töltünk majd könyvek, regények olvasásával, és a kulturális programok látogatása is csökken majd (46 százalék).

  • A válaszadók 49 százaléka gondolja, hogy több időt fogunk tölteni virtuális terekben, metaverzumokban;
  • a megkérdezettek csaknem fele szerint filmeket, sorozatokat is többször nézünk majd streaming szolgáltatókon keresztül;
  • sőt a harmaduk úgy véli, az online baráti találkozók, összejövetelek is gyakoribbak lesznek.

A kutatási eredményekből kirajzolódik, hogy az online megoldások egyre inkább elengedhetetlenek, akár szórakozásról és a kapcsolatápolásról, akár mindennapi ügyeink intézéséről van szó.

Népszerű hobbi az online játék is, a megkérdezettek 25 százaléka, a fiatalabbak (18-34 éves korosztály) 30 százaléka szerint a videójátékokra fordított idő is növekedni fog a következő öt évben.