Szupergyors internetre pályázhatnak a vállalkozások

A 100 megabit feletti szupergyors internet kapcsolat kiépítésére az infokommunikációs ágazatban működő mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozások pályázhatnak május 6. és június 11. között, a beruházásokhoz igényelhető - európai uniós forrással megvalósuló - támogatás mértéke járásonként 5 millió forinttól 1,5 milliárd forintig terjed - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)az MTI-vel.
Domokos Erika, 2020. április 14. kedd, 14:24
Fotó: Getty Images

A 2019 januárjában indult Szupergyors internet program (SZIP) második fázisa a legalább 100 Megabit feletti és elsősorban optikai hálózati fejlesztésekre összpontosít, újabb 72 járás 62 ezer háztartásában 4,1 milliárd forint forrásból.

Az elmúlt 10 évben Magyarország az európai uniós tagállamok között az újgenerációs hálózati lefedettség és a sebesség tekintetében is az első tízben szerepelt. A magas lefedettségnek köszönhetően 2010 óta tízezerszeresére nőtt a szélessávú előfizetők száma - írta közleményében az ITM.

Az európai uniós támogatással finanszírozott pályázatról itt talál információkat.

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben a hálózatok jól vizsgáznak, az infrastruktúra és a szolgáltatók nagyobb fennakadás nélkül kezelni tudták a napi terhelés hirtelen megugrását - közölte Solymár Károly Balázs, az ITM digitalizációért felelős helyettes államtitkára. A SZIP hálózatfejlesztéseinek köszönhetően a kis- és középvállalkozások is át tudtak állni az otthoni munkavégzésre. A mostani pályázat egyik fő célja, hogy a biztonságos és gyors hálózati szolgáltatással hosszabb távon megfelelő környezetet teremtsen az internet kor követelményeihez igazodó használatához - fogalmazott a helyettes államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK