Megállapodott a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) Magyarország és Európa egyik leggyorsabb szuperszámítógépének kutatási célú felhasználásáról, valamint az ügynökség HPC kompetencia központjával való szorosabb kutatási együttműködés elindításáról – közölte az egyetem kommunikációs referense hétfőn az MTI-vel.

Zentai László tájékoztatása szerint a Komondor nevű gépet többek között a Debreceni Egyetem is alkalmazza borvidékek mikrobiológia terroirjának vizsgálatára, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem kvantumkémiai módszerek fejlesztésére, de az ELTE és a Magyar Tudományos Akadémia kutatói is igénybe veszik a nagy teljesítményű számítógép nyújtotta lehetőségeket.

Emlékeztetett, hogy a berendezés tavaly év végén került a Szuperszámítógép Központba, amelyet 2023 januárjában vehetnek majd birtokba a felhasználók, így az egyetem kutatói is. A gép partíciói összességében a jelenlegi HPC (High Performance Computer) kapacitás tízszeresének megfelelő 5 petaflops-ot tudnak biztosítani. Emellett dedikált mesterséges intelligencia és Big Data partíció is rendelkezésre áll nagy számításigényű és jelentős tárkapacitást igénylő számítási problémák megoldására. A rendszert egy több mint 10 petabyte tárhelyű, több szintű tárolórendszer egészíti ki.

A megállapodás azért is fontos az egri intézmény számára, mert a különböző témakörökben kutatást végző munkatársak és tevékenységük HPC kutatási projektekbe történő bevonása lehetővé teszi a két terület szorosabb kapcsolódását, valamint ösztönzi a tudományterületek határán születő publikációk készítését.