A portál szerint egy olyan "redundáns Kormányzati Adatbank, vagyis Adattrezor" nevű projekten dolgozik a kormány, amelyben minden Magyarországon keletkezett hivatalos dokumentum digitális változatot tárolnák. Nem egyszerűen az elektronikus közigazgatásban keletkezett anyagokról van szó: itt tárolnák a bíróságokon vagy a titkosszolgálatnál keletkezett adatmennyiséget is.

Míg a kevésbé bizalmas jellegű, vagy enyhén titkos dokumentumokat egy közigazgatási, felhőalapú rendszeren keresztül kell feltölteni az adatközpontba, míg a nemzetbiztonsági tárgyú iratokat fizikai adathordozón kell bejuttatni. A javaslatból ennek pontos módja nem derül ki. Arra viszont kitér, hogy a rendszernek jövőre már működnie kell - ahogy az e-közigazgatásnak is.

Erre már fedezet is van, egy korábbi kormányhatározat 10 milliárd forintot biztosított a feladatokra, igaz, a júniusi döntésben csak annyit írtak, hogy ez fedezi azt az állami kötelezettséget, hogy az elektronikus ügyintézést, illetve az állam működőképességét katasztrófahelyzetben folyamatosan biztosítani kell.

Az adatpark telephelyét a kibernetikai mellett fizikai védelemmel is ellátják. Utóbbinál fontos szempont, hogy földrengés- és tűzbiztos is legyen. A hvg.hu által megkérdezett szakértők szerint nagyon drága egy ilyen szerverpark létrehozása - gondoskodni kell a klímától kezdve egészen a behatolásvédelemig mindenre figyelni kellene. Ahogy fogalmaztak "az egyik legzsírosabb kormányzati beruházás lehet a következő években".

Azt javasolják az előterjesztés készítői, hogy a szerv felügyeletét a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-t, vagyis a NISZ Zrt. látja majd el. A beruházás kivitelezőit viszont egyelőre még nem ismerni, de várhatóan az informatikai beszerzések állandó szereplői kaphatják a feladatot, ugyanis nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem lesz nyilvános eljárás - vagy legalábbis ez áll a portálnál lévő dokumentumokban.

Adatvédelmi szempontból több szakértő szerint is problémás lehet a központosítás: az adatokat egy helyen tárolva könnyebb azokat összekapcsolni. Ez pedig odavezethet, hogy rengeteg dolgot tudhat meg az állam az emberekről.