Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mindeközben egyre nagyobb arányban terjeszkedtek a hazai cégek külföldön  – derül ki az EY pénzpiaci tanácsadócég felméréséből.

Az elmúlt év során 132 tranzakciót hoztak nyilvánosságra Magyarországon összesen 4,64 milliárd dollár értékben. Az ügyletek száma 25 százalékos növekedést, míg együttes értékük 19 százaléknyi csökkenést mutat a 2020-ban összesen 5,69 milliárd dollárt eredményező 105 bejelentéshez képest.

Tavaly is a technológia felvásárlások dominálták a piacot. A területen 18 tranzakciót tettek közzé, ezt követte az energia (13), a gyártás (13) pénzügy (11 ügylet), az ingatlan (10 ügylet) és az egészségügyi szektor (7 ügylet).

„Továbbra is a technológiai képességek megerősítése hajtja leginkább a hazai felvásárlásokat, mivel ma már minden szektorban alapelvárásnak számítanak a digitális szolgáltatások és megoldások. A piaci eredmények visszaigazolják, hogy ezekre a készségekre és kapacitásokra sok esetben akvizíciókon keresztül tudnak szert tenni a vállalatok” – hangsúlyozta Paulovits Márton, az EY vállalati felvásárlásokkal és akvizíciókkal foglalkozó területének igazgatója.

A szakértő hozzátette, hogy akár eladói, akár vevői oldalon érdemes a piacot jól ismerő tanácsadóval együtt dolgozni, hiszen a geopolitikai feszültségek, a kiszámíthatatlan részvénypiaci mozgások, illetve a nyersanyag- és energiaárak emelkedése miatt jelentős bizonytalanságok között kell navigálnia a döntéshozóknak.

Az EY elemzése szerint magyar piacot 2021-ben is a belföldi tranzakciók határozták meg (40%), de 2020-hoz képest szinte megduplázódott (30%) a hazai cégek külföldi beruházásainak aránya.

„Évről évre egyre nő azoknak a tőkeerős hazai cégeknek a száma, akik külföldön tudnak terjeszkedni, pedig az elmúlt 10-20 évben alig néhány szereplő tudta meglépni ezt a szintet. Ez jól mutatja a magyar gazdaság erejét és a vállalkozók felkészültségét. Az ő támogatásukra, versenyképességük növelésére a jövőben is kiemelt figyelmet fogunk fordítani” – mondta az igazgató.

A nyilvánosan közzétett, kifelé irányuló tranzakciók elsődleges célpontjainak Lengyelország (5 ügylet), Csehország (4 ügylet), valamint Horvátország, Hollandia és Szlovénia (országonként 3 ügylet) számított.

A legaktívabb külföldi szereplőnek az amerikai, a svájci, a lengyel, a német és az osztrák cégek mutatkoztak a hazai M&A-piacon. Az előző évvel összhangban 2021-ben is a stratégiai befektetők voltak túlnyomó többségben Magyarországon, akiknek az aránya elérte a 81 százalékot.