Az orosz Sogaz biztosító a VKontakte 45 százalékát vásárolta meg Uszmanov vállalkozásától, az USM Holdingstól. Az üzlet valamivel több mint 25 százalékos szavazati arányt biztosít a Gazprom energiavállalat, illetve Vlagyimir Putyin szövetségesei által alapított Sogaz számára.

A tranzakciók után a Gazprom különböző leányvállalatain keresztül a szavazati jogok több mint felét birtokolja a VKontakteban, Oroszország egyik leglátogatottabb webes felületén. A VKontakte korábban Mail.Ru néven működött, és a közösségi hálózaton kívül számos más internetes cég tartozik hozzá - számolt be a Moscow Times nyomán az Euronews.

A VKontakte, amelyet gyakran az "orosz Facebooknak” is neveznek, az ország legnagyobb közösségi hálózata, mintegy 100 millió felhasználóval. Korábban is az orosz kormányhoz közel állónak tartották, és többen azzal vádolták, hogy megosztotta felhasználóinak adatait az orosz biztonsági szolgálatokkal.

Az üzlet része annak az évek óta tartó folyamatnak, melyben a Kreml fokozatosan növeli az orosz internet feletti ellenőrzést, miután a hagyományos médiafelületek már az állam vagy Vlagyimir Putyin elnökhöz közeli oligarchák ellenőrzése alá tartoznak.