Az Európai Parlament 584 szavazattal, 42 ellenszavazat és 50 tartózkodás mellett megerősítette a tagállami szakminisztereket tömörítő Tanáccsal júniusban az európai elektronikus hírközlési kódexről, 590 szavazattal, 63 ellenszavazat és 23 tartózkodás mellett pedig az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületéről szóló megállapodást.

A döntés értelmében

  • az unión belüli hívások percenként legfeljebb 19 centbe,
  • az sms-ek hat centbe kerülhetnek,
  • 2020-ra megfelelő rádiósávot kell az 5G hálózatok számára biztosítani,
  • mobiltelefonos vészjelző rendszert (ún. "fordított 112-es" rendszer) kell kialakítani.

Az EP közleményében emlékeztet, hogy a belföldi díjas barangolást biztosító döntéssel 2017-ben megszűntek a roaming-díjak a külföldről belföldre irányuló hívások esetén. Az új jogszabály a belföldről külföldre irányuló hívások díját maximálja 2019. május 15-től 19 eurócentben, míg a szöveges üzenetek legfeljebb 6 centbe kerülhetnek majd.

Szigor a felhasználókra

A jogszabály a biztonsági előírások, például a titkosítás szigorításával az okostelefonok, többek között az internetalapú szolgáltatások (például Skype, WhatsApp, stb.) használóit is védi.

Bevezeti a telefonszám megőrzésének jogát, amely a szerződés megszűnte után egy hónapig érvényesíthető, az előre fizetett kártyákon maradt, fel nem használt összeget pedig a szerződés megszűnésekor ezentúl kötelező lesz visszaadni a felhasználónak.

A felhasználók kártérítésre tarthatnak igényt, ha elhúzódik a szolgáltatóváltás, vagy közben kárt szenvednek.

A tagállamoknak elő kell segíteniük az 5G hálózatok kiépítését, amelyet a megfelelő rádiófrekvencia rendelkezésre bocsátásával tehetik meg 2020-ig. A cél az, hogy az EU 5G tervével összhangban 2020-ra az EU minden tagállamában legyen legalább egy nagyobb város, ahol már működik az 5G hálózat.

Kötelező lesz a "fordított 112-es" rendszer

A tagállamokban kötelező lesz bevezetni az úgynevezett "fordított 112-es" kommunikációs rendszert, amely vészhelyzet vagy katasztrófa esetén sms-ben vagy mobil alkalmazások révén értesíti a térségben tartózkodó lakosokat. A tagállamoknak az irányelv hatályba lépésétől 42 hónap áll rendelkezésre, hogy felállítsák a rendszert.

Nagyobb kiszámíthatóság a távközlési cégeknek

Az irányelv kiszámíthatóbbá teszi a távközlési befektetések tervezhetőségét és elősegíti a cégek közötti költség- és kockázatmegosztást.

A Tanács végső jóváhagyását követően a tagállamoknak két év áll rendelkezésükre az irányelv átültetésére a nemzeti jogrendbe. Az árhatárok 2019. május 15-én lépnek életbe.