Az állam megvásárolja Budapest egyik ikonikus építményét, a Száva utcai adótornyot - derül ki egy költségvetési átcsoportosításokról rendelkező kormányhatározatból. A torony, illetve az ingatlan és az azon álló egyéb építmények a Magyar Telekom tulajdonában van - írta a portál.

A társaság a Hvg.hu-nak megerősítette, hogy megválnak az ingatlantól, mert "technológiai és elhelyezkedési szempontból a megtartása és fenntartása nem indokolt". Ezzel együtt a Telekom nem mond teljesen búcsút a telepnek, "egyes technológiai területek visszabérlését tervezi".

A vételár várhatóan 1,7 milliárd forint lesz - legalábbis ennyi pénzt csoportosított át a kormány, illetve a Telekom (már levett) ingatlanhirdetésében ezt az összeget jelölte meg. Az ingatlant a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vesz majd meg, majd átadja a Belügyminisztérium vagyonkezelésébe.

A Száva utcai adótorony Budapest X. kerületében található adótorony, Magyarország egyik legmagasabb építménye a maga 154 méteres magasságával. A torony az URH-adások továbbítására szakosodott, 1988-ban épült fel - olvasható a Wikipédián.

A torony a maga 154 méter magasságával Budapest harmadik legmagasabb építménye az Észak-Budai hőerőmű kéménye (203 méter) és a Széchenyi-hegyi adótorony (192 méter) után - így jóval magasabb a 96 méteres Parlamentnél, valamint a Szent István-bazilikánál.