Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A Samsung Electronics már az elmúlt években megtette az első lépéseket működési szerkezetének leegyszerűsítésére, fő tevékenységi körére való összpontosítására és folyamatosan vizsgálja a hosszú távú optimalizálás lehetőségeit is" - írja a konszern kedden kiadott közleménye. "A vizsgált lehetőségek között szerepel egy holding-struktúra kialakítása, valamint a konszern részvényének bevezetése külföldi tőzsdékre."

"A felsorolt lehetőségek vizsgálata nem jelenti, hogy a cég vezetése el lenne kötelezve egyik, vagy másik megoldás mellett. A folyamat várhatóan hat hónapot vesz majd igénybe, a Samsung Electronics a lehetőségek felmérését követően hozza meg a döntést" - szögezi le a közlemény.

A Samsung közleményében egyúttal jelezte szándékát 2016-os osztalékalapjának 30 százalékkal 4 ezer milliárd wonra (3,4 milliárd dollár) emelésére is.

A holding-struktúra kialakítása amellett, hogy egybeesik a Samsung szándékaival, megfelel a piac várakozásainak is - mutatott rá Kim Sang-jo, a szöuli Hansung Egyetem közgazdász professzora. A szerkezetátalakítás megerősítené irányítási pozíciójában a Samsung harmadik generációs örökösét, Lee Jae-yong alelnököt, aki a Galaxy Note 7 globális visszahívása után vette kezébe a "kármentesítési" feladatokat.

Az ifjabb Lee 0,59 százalékos Samsung Electronics, 17,23 százalékos Samsung C&T (Construction & Trading Corporation) és 9,2 százalékos Samsung SDS tulajdonrésszel rendelkezik. A Samsung C&T-nek pedig 4,1 százalékos Samsung Electronics részesedése van.

Lee Sang-hoon pénzügyi igazgató a keddi bejelentést követő telefonos konferencián leszögezte, hogy nincsenek tervek a holding és a Samsung C&T összevonására.