Június 7-től a Google-nek, a Facebooknak, a Twitternek és más tartalomszolgáltatóknak egy órája van arra, hogy eltávolítsák a terrorcselekményekhez köthető internetes tartalmakat, máskülönben milliárdos nagyságrendű bírságokra számíthatnak – írja a Politico.

Az EU még 2021-ben fogadta el azt a rendeletet, amely szerint a tartalomszolgáltatóknak meg kell akadályoznia az olyan szövegek, képek, hangfelvételek vagy videók terjesztését, amelyek terrorista bűncselekmények elkövetésére bujtanak fel, vagy ilyen csoportok akcióiban való részvételre sarkallnak.  

Egyes hatóságok – bűnüldöző szervek, a belügyminisztériumok és az Europol – ezentúl megkövetelhetik egy platformtól vagy felhőszolgáltatástól, hogy távolítson el bizonyos, erőszakra buzdító tartalmakat. Az illetékes hatóságtól érkező utasítás kézhez kapása után egy órájuk lesz arra, hogy a „terrorista tartalomként” beazonosított anyagot eltávolítsák a netről, vagy megakadályozzák az ahhoz való hozzáférést. A jogszabály a robbanószerkezetek és lőfegyverek készítéséről szóló útmutatókat is ilyen tartalomnak tekinti.

Milliárdos bírságok, jogorvoslati garanciák

Bár a techóriások maguk döntik el, hogy milyen konkrét módszereket alkalmaznak, a fellépés elmulasztása súlyos következménnyel jár: ha rendszeresen kudarcot vallanak a terrorizmus elleni küzdelemben, akár a globális bevételük 4 százalékáig terjedő pénzbírságot is kaphatnak. 

Digitális jogvédők korábban bírálták a javaslatot, hiszen a szűkős eltávolítási határidő problémák forrása lehet, ha az algoritmus tévesen jelöli meg terrorizmusnak a tartalmakat. A Facebook esetében is régóta hangoztatják, hogy nincsen érdemi jogorvoslati lehetőség, szinte lehetetlen számon kérni rajta a moderálási döntéseit. Ezért a jogszabály biztosítani szeretné, hogy a felhasználók értesítést kapjanak a posztok törléséről, és szükség esetén meg is támadhatják a döntést. 

Valamint a rendelet véd bizonyos tartalmakat: az oktatási, újságírói, művészi vagy kutatási céllal feltöltött, illetve a figyelemfelkeltő és tájékoztató posztok nem tartoznak a jogszabály hatálya alá. 

Ráadásul a tagállami hatóságok és a szolgáltatók egyaránt kötelesek lesznek átfogó, éves átláthatósági jelentéseket készíteni, melyben beszámolnak arról, hogy mit tettek az online terrorizmus ellen, illetve közzé kell tenniüik a meghozott intézkedéseket és a tévesen eltávolított tartalmakat.