Farkas Zsolt, az Evolut ügynökség ügyvezetője

A TikTok 2020-ban repülőrajtot vett, mely feltörekvő trend azóta is zajlik. 2022-re az egyik legfontosabb social media csatornává nőtte ki magát, melyet a cégek sem tudnak tovább ignorálni.

Szkepticizmus.

Ez jellemzi a magyar cégvezetőket, amikor a Tiktok marketingben való hasznosságáról mesélek nekik. Számos tévhit és hiedelem kering, melyek meggátolják őket abban, hogy elkezdjenek komolyan tervezni a csatornával.

A 3 leggyakoribb Tiktok-tévhit

1. A tinik vannak többségben.

A csatornán a legfrissebb statisztikák szerint kétmillió aktív havi magyar felhasználó van, ebből csak 9 százalékuk 18 év alatti, míg 47 százalékuk 18-24 év közötti, 25 százalékuk a 25-35 éves korosztályba tartozik. Sőt már a 45 év feletti korosztály is 25 százalékban reprezentálja magát. Ezek a számok pedig azt mutatják, hogy a piac jelentős része már jelen van a csatornán.

2. Ez egy múló trend, ugyanaz lesz mint a Snapchattel.

A Snapchatnek sose sikerült az, ami a Titkoknak mára igen. Bekerülni a köztudatba és megközelíteni a nagy social media csatornákat felhasználószámban, nemrég ugyanis átlépte az 1 milliárd aktív havi felhasználót. Továbbá a napi 69 perces átlag applikációban eltöltött idő és a 17 darab app nyitási átlag 2 millió embernél egyértelmű bizonyíték arra, hogy az app igen addiktív.

3. A cég ettől komolytalanná válik.

Számtalan cég gyárt a Tiktokra tartalmat, amely informatív, edukál, vizuálisan érdekes vagy vicces. Ezektől inkább növekszik egy márka értéke, nem pedig elinflálódik. Mindemellett sikerül közelebb kerülnie a fiatalabb, újító szellemiségű felhasználókhoz.

Így kezdj neki

Jogosan merül fel a kérdés, hogy posztolni, vagy hirdetéseket indítani érdemesebb, ha egy cég aktívvá válik Tiktokon. A válasz az, hogy mindkettőt.

Ma Magyarországon Tiktokon a legnagyobb az organikus elérés. Így könnyen lehet, hogy egy jól sikerült videó több százezer emberhez ér el pár nap alatt. Fontos továbbá megemlíteni, hogy a Tiktokon nem függ az elérés a követőszámtól. Vagyis egy kezdő profil videóin is lehet milliós megtekintésszám.

A posztolás előtt ajánlott a rendszeres tartalomfogyasztás. Érdemes keresni a külföldi profilok között olyanokat, akik hasonló területen mozognak és megnézni, hogy ők mit csinálnak. Nem kell feltalálni a spanyolviaszt, elegendő újrahasznosítani az ötleteket. A lényeg, hogy natív (platformba illeszkedő) legyen a tartalom. És hogy a konkrétumok se maradjanak ki: 16:9-es képarány, GIF-használat, asszociatív zenei aláfestés, és interakcióra buzdító leírás.

Fontos, hogy a céged Tiktok-profilja autentikus legyen. Ha van egy challenge vagy trend a saját iparágadban, amelyre tudnál a szakterületedhez illeszkedő videót készíteni, akkor ne hagyd ki. A közönség értékelni fogja.

Egy dolgot pedig kerülj el: a tökéletes tartalmat. A profin leforgatott reklámok vagy a más platformról újraosztott saját tartalmak nem szerepelnek jól a csatornán.

Fontos, hogy tudasd más platformokon is a közönségeddel, hogy Tiktokon aktív vagy, és tereld át a követőket Facebookról, Instagramról, vagy Linkedinről. Meglepődnél hányan aktívak közülük Tiktokon is.

Így működik a Tiktok-hirdetés

2020 novemberétől már itthon is lehet Tiktok hirdetéseket feladni, mely lehetőséggel egyre több cég szeretne élni. Fontos tudni, hogy két nagy csoportra bonthatjuk a hirdetéseket.

Van az úgynevezett rezervációs hirdetés, melyet manuálisan tud neked foglalni a hirdetőpartnered a Tiktoknál és előre kell fizetni a teljes összeget. Ez akár több ezer euróba is kerülhet naponta, mely garantált milliós megtekintésszámot ígér. Ilyet jellemzően csak nagy márkák használnak.

A második megoldás az aukciós hirdetés, amely nagyon hasonlít a Facebook hirdetésekhez. Hasonló a célzás, a hirdetés formázás és az analitika. Az úgynevezett Spark Ads segítségével pedig meg tudod fizetetten futtatni a publikus hírfolyamra kikerült videóidat, gyakorlatilag ez a post boost.

Ami talán a legszembetűnőbb különbség a Tiktok és más fizetett csatornák között, az a megjelenések ára. A Tiktok jelenleg sokkal olcsóbban mutatja meg a hirdetéseidet, mely egy magas ár/érték arányt kölcsönöz a platformnak.

Érdekelne pár jó példa?

Xiaomi Magyarország

A márka videói hasznosak és vizuálisan érdekesek, így viszonylag hamar 150 ezer feletti követőtábort sikerült kovácsolniuk. Pár lelkes fiatal, néhány GoPro és egy rakat kreatív videó koncepció megalapozta a sikert.

Aldi Magyarország

A szupermarketláncról elsőre nem a cool táncolós videók jutnak eszedbe. De csak addig, ameddig meg nem nézed a profiljukat. Saját kollégáikat bevetve egy kimondottan élvezhető csatornát hoztak össze.

Anjuna Ice pops

A fagyimárka egy kabalaállatot választott magának. Ez egy jól bevált marketingtaktika, de a mai napig jól működik. Változatos helyszíneken és vizuálisan érdekes módon közelítik meg a tartalomgyártást.

Ugyanakkor, aki most száll fel a Tiktok-vonatra, az még szinte az összes iparágban piaci első tud lenni, de egy év múlva már nem ez lesz a helyzet. A kérdés az, hogy a tagadás vagy az észérvek döntenek a jövő évi marketing megtervezésénél.

Farkas Zsolt, az Evolut ügynökség ügyvezetője