A washingtoni pénzügyi tárcához a ByteDance kínai vállalatcsoport által beterjesztett megállapodásban értesülések szerint nincs szó a rendkívül népszerű közösségimédia-alkalmazás Oracle-nek való eladásáról, a felek ehelyett közös vállalkozásként üzemeltetnék Amerikában a TikTokot, elmaradva attól, amit Donald Trump kormánya augusztus eleje óta követelt a kínai féltől.

Az Oracle a maga részéről nyilatkozatban erősítette meg, hogy a javaslatban a TikTok egyesült államokbeli "megbízható technológiai szolgáltatójaként" szerepel. A TikTok annyit közölt, hogy a javaslat "megoldást fog jelenteni az amerikai kormány biztonsági aggodalmaira. Ugyanakkor nem részletezte, hogy a tervezett partnerség miként oszlatná el azokat a washingtoni aggodalmakat, hogy az amerikai felhasználók személyes adatai a kínai kormány kezébe kerülhetnek.

Az ügyletben rivális ajánlattevőként szereplő Microsoft vasárnap jelentette be, hogy a TikTokot birtokló ByteDance elutasította a videós médiaplatform megszerzésére a Walmarttal közösen tett ajánlatát. A kínai kormány nemrég adott ki egy olyan rendeletet, amely gyakorlatilag megakadályozta, hogy a Microsoft birtokába kerülhessen a TikTok algoritmusa.

A ByteDance azóta folytatott tárgyalásokat a világszerte 2,2 milliárd felhasználóval rendelkező TikTok egyesült államokbeli üzemeltetési jogának eladásáról, amióta Donald Trump nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kilátásba helyezte, hogy szeptember közepétől betiltja a népszerű applikáció működését, ha azt addig nem adják el egy amerikai cégnek.

A ByteDance és az Oracle hétfőn bejelentett megállapodását először az amerikai kormány külföldi befektetésekkel foglalkozó tárcaközi bizottsága (CFIUS) fogja megvizsgálni, és a bizottság fog javaslatot tenni Trump elnöknek - mondta Mnuchin hétfőn a CNBC hírtelevíziónak nyilatkozva.

Mnuchin elmondása szerint a megállapodásnak része az is, hogy a TikTok létrehoz egy egyesült államokbeli központot, amely 20 ezer munkahelyet teremthet az országban. A videó központú applikáció, amelynek népszerűsége rohamosan nő a világban, az Egyesült Államok és Kína között egyre fokozódó feszültségek egyik forrpontjává vált az elmúlt időkben.

Az Oracle elnöke, Larry Ellison ugyanakkor az újraválasztására készülő Trump egyik jelentős politikai támogatója. Az általa vezetett konszern elsősorban adatbáziskezelő szoftvereket fejleszt, de jelentős piaci szereplő a felhő-szolgáltatások terén is, ami jól szolgál majd a ByteDance-szel közös vállalkozásban.