A Guardian hétfőn arról tudósított, hogy a NewsGuard szerint egy óra sem kell ahhoz, hogy egy TikTokra újonnan regisztrált felhasználónak olyan videók legyenek kiajánlva, amik teljesen félrevezető információkat adhatnak át, az Ukrajnában három hete tartó orosz megszállásról. Ehhez semmiféle keresést nem kell használni, csak egyszerűen kellő ideig pörgetni az automatikusan összeállított "For You" szekciót.

A NewsGuard elsősorban tradicionális hírportálok megbízhatóságának figyelésével foglalkozik, de nemrég azért kezdtek el teszteket futtatni, hogy kiderüljön, a fiatalok körében elterjedt TikTok, hogyan kezeli a konfliktusról szóló információkat. Hamar azt kellett megállapítani, hogy átlagosan 40 percen belül jutnak a felhasználók olyan tartalomhoz, amik hamis képet festenek a háborúban résztvevő mindkét félről.

A cég azt is megállapította, hogy a konfliktushoz kapcsolódó általános kifejezések, például "Ukrajna" vagy "Donbasz" keresések esetén, a TikTok több olyan videót is javasol a top 20 találat között, amelyek igazoltan hamis állításokat tartalmaztak. Ezek a cég szerint azt bizonyítják, hogy az alkalmazás hiányos tartalomcímkézése és moderálása, valamint hogy addiktív tartalmakhoz irányítja a felhasználókat, együttesen kifejezetten termékeny táptalajt biztosítanak a dezinformációk terjedésének.

Mindkét oldal használja

A Vlagyimir Putyin orosz elnök narratíváját alátámasztó videók között vannak, amik az állítólagos amerikai-ukrán biofegyver gyárakról készültek, de az is visszatérő téma, hogy az ukrán vezetés neonácik gyülekezete, illetve hogy a háborúról készült felvételek teljesen megrendezettek.

A Kreml oldaláról érkező propaganda mellett azonban, jelentős számban tűnnek föl az ukrán "háborús mítoszok" is. A Kijev szelleme néven elhíresült vadászpilóta létezését "bizonyító" videójáték felvétel például sokszor valós anyagként jelenik meg, de arról is van videó, ahogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "együtt harcol" katonáival, holott az ezt sugalló videót még 2021-ben vették fel.

Ezek a dezinformációk gyakran a kék pipával jelzett, ellenőrzött videók mellett tűnnek fel, és mivel a TikTok nem jelenít meg semmilyen figyelmeztetést akkor, ha lekövethetetlen forrásból származik a tartalom, könnyen előfordulhat, hogy a felhasználók az egyes videók nézettsége, felkapottsága alapján ítélkeznek a tartalom valósságáról.

Hihető tagadhatóság

Ilyen veszélyt jelent például a korábban már letiltott, Kreml propagandát nemzetközi szinten közvetítő orosz RT csatornájának főszerkesztője is, akinél továbbra is kinn van a kék pipa, és egy hét leforgása alatt több mint 13 millió megtekintést szedett össze, a letiltott adó által előállított dezinformációs videókkal.

Felmerül persze a kérdés, hogy mindez csupán hanyagság, vagy esetleg az is közrejátszik, hogy a kínai kormány minden becsatolható cég, így a TikTok fölött is gyakorol némi közvetlen kontrollt? A NewsGuard szerint ezt nehéz lenne biztosra mondani, de tény, hogy az ország a mai napig nem nevezi nevén az orosz megszállást, és állami médiájuk rendszeresen kritikát mellőzve tudósít a Kreml propagandagépezete által előállított hírekről.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.