Egy dán bírósági döntés értelmében az Uber nem közösségiautózás-app, hanem illegális taxis cég. A vállalat ezért kivonul az országból, az utolsó utast április 18-án szállítják - írja a 444.hu a Financial Times nyomán.

A kivonulás további oka, hogy a kormány is szigorította a szabályokat, kötelezővé téve a drága ülésszenzort, a beépített kamerát és a taxiórát.

Bukarestben is tiltanának

Bukarestben is a cég betiltására készülnek, ráadásul adócsalással is megvádolták az közösségi fuvarmegosztót - írja a Világgazdaság.

A román személyszállítási cégek szövetsége (COTAR) márcisura tiltakozó akciót is szervezett, azonban azt remélve, hogy a kormány egy sürgősségi rendeletben kezeli a helyzetet, ezt elhalasztották.

A Ziarul Financiar román gazdasági napilap idézi Vasile Stefanescu COTAR-elnököt, aki szerint Razvan Cuc szállításügyi miniszter azt ígérte a szövetségnek, hogy két sürgősségi kormányrendelettel módosítja a vonatkozó jogszabályt. Ezek értelmében büntetnék az Uberhez hasonló tevékenysé­geket folytató társaságokat, és egyúttal törvényes működésre is köteleznék őket. A COTAR szerint a Stefanescu-féle rendelettervezeteket támogatja a belügyminisztérium is, már csak a fejlesztési tárca és a kormány jóváhagyására várnak. Ha ez mégsem történne meg, a szövetség április 16. után tiltakozási megmozdulásokat szervez. Azzal érvelnek, hogy a személyszállításban tapasztalható "kalózkodás" rontja a román taxitársaságokról alkotott képet, az ország külföldi megítélését.

Múlt héten az Uber Romania visszautasította Aurelian Badulescu bukaresti főpolgármester-helyettes kijelentéseit, aki adócsa­lás­sal vádolta meg a társaságot. Ale­x­andra Corolea, a romániai Uber szóvivője azt állítja: a cég és a hozzá csatlakozott sofőrök megfizetik a tevékenységük utáni adókat és járulékokat.

Az Uber körül egyre több a furcsaság, nemrég az elnök mondott le teljesen váratlanul.