Összesen 636 248 felhasználói fiókot függesztett fel 2015 közepe óta a Twitter az "erőszakos szélsőségesség" elleni harc jegyében - közölte az amerikai mikroblogportál. A vállalat legutóbbi átláthatósági jelentésében adott számot arról is, hogy 2016 második félévében összesen 376 890 felhasználói fiókot zárt be - írja az Inforadio.hu.

A Twitter jelentésében az is szerepel, hogy 2010-ben partnerségi megállapodást kötöttek a Lumen nevű amerikai kutatószervezettel, amely "független harmadik félként" jár el, és a mikroblogportál minden lehetséges esetben - a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett - megküldi neki az oldalak törlésére vonatkozó kéréseket, hogy láthassa, "milyen típusú tartalmat töröltek és ki nyújtotta be a kérelmet".

A Twitter közölte, hogy a kormányszervek 7 százalékkal többször kértek információt, mint a korábbi időszakban, de e kérések 13 százalékkal kevesebb oldalra vonatkoztak. Az oldalak megszüntetésére vonatkozó kérések száma 13 százalékkal nőtt, de az érintett oldalak aránya 37 százalékkal csökkent.

A jelentés szerint az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) két oldal esetében engedélyezte, hogy különleges megfigyelésnek vessék alá azokat. A jelentésben a mikroblogportál külön fejezetben foglalkozik az "elismert" újságírókkal és médiumokkal. Közölte, hogy 88 kérést kapott különböző ország hatóságaitól arra, hogy a fentiek oldaláról töröljön tartalmakat, de az esetek többségében nem látta szükségesnek intézkedni.