Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A manchesteri terrortámadást követően máris jelezte a brit kormány, hogy keményebben szándékozik fellépni a Facebookkal és a Twitterrel szemben annak érdekében, hogy kitakarítsák az oldalaikról a terrorizmussal összefüggésbe hozható részeket - írja a Bloomberg. Emellett újult erővel fogják követelni, hogy engedjenek hozzáférést titkosított üzeneteikhez.

Többet kell tennünk, és együtt kell dolgoznunk velük, hogy biztosak lehessünk abban, hogy többet segítenek nekünk - fejtegette szerda reggeli tévéinterjújában Amber Rudd belügyminiszter a közösségi site-okra célozva.

Kínos hallgatás

A hétfői robbantás után az Iszlám Állam terrorszervezet támogatói számos az eseményt dicsőítő üzenetet posztoltak a Facebookon, a Twitteren és a Telegram nevű üzenetküldő alkalmazáson. A hatóságok vizsgálják a lehetőséget, hogy a robbantó egy szélesebb hálózat tagja volt, s ha ez beigazolódik, akkor felmerül a kérdés, hogyan tartotta a kapcsolatot szélsőséges barátaival.

A Facebook és a Twitter nem kívánta kommentálni a miniszter szavait, a Telegram szóvivője nem volt elérhető.

Régi harc

A brit Konzervatív Párt durván nekitámadt a közösségi site-oknak, amikor kiderült, hogy Khalid Masood, aki márciusban a tömegbe hajtott Londonban megölve öt embert, akciója előtt a WhatsAppot használta. Rudd akkor kijelentette, hogy a Facebooknak és a WhatsAppnak meg kell nyitnia titkosítórendszerét a hatóságok előtt és sürgette, hogy zárják le a terroristák előtt az oldalaikat.

Ez előbbi ügyben törvényjavaslat készül, amely lehetővé tenné, hogy a kormány kérésre hozzáférést kapjon a két cég titkosított kommunikációs csatornáihoz. A kormánypárt háza tájáról származó információk szerint a közösségi site-ok különböző együttműködési készséggel viszonyulnak az internetes "lehallgatási" lehetőség lehetőé tételéhez.

Szigor lesz

A toryk a manchesteri terrortámadástól függetlenül azzal kampányoltak a brit parlamenti választás előtt, hogy szigorítani akarják az interneten folyó gyűlöletbeszéddel és illegális tartalmakkal kapcsolatos szabályokat. A parlament belbiztonsági bizottsága néhány hete marasztalta el a Facebookot, a Google-t és a Twittert azért, mert "szégyenteljesen" messze vannak attól, hogy hatékonyan fellépjenek az oldalaikon garázdálkodó szélsőségekkel szemben.

Az elmúlt év második felében a Twitter 1017 profiljával kapcsolatban 681 adatszolgáltatási kérést kapott a brit hatóságoktól - jelentette a cég márciusban. Rudd elmondása szerint nemzetközi megoldást keresnek a problémára, amelynek kidolgozásában a brit kormány az élen szándékozik járni.