Az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatala (DCA) nyilvános konzultációt indított a szerzői joggal védett online tartalmak azonosítására és védelmére alkalmas különböző technikai intézkedések értékelésére. A Hivatal a különböző érdekelt felek és a nagyközönség segítségével szeretné jobban megérteni ezen eszközök - köztük a feltöltési szűrők - előnyeit és hátrányait, valamint a kormányzat lehetséges szerepét.

A DCA alapos változásokat irányoz elő az online streaming szolgáltatók problémájának kezelésére: a tartalmak torrentoldalakra, vagy más illegális helyekre kerülnek fel ingyen. A mostani tervek és javaslatok szerint a videoplatformoknak például biztosítaniuk kellene, hogy a kalóz tartalmak egyszeri eltávolításuk után ne kerülhessenek vissza a felületeikre - írja a Torrentfreak.com.

Ez az eltávolítás és a leállítás megközelítése technikai védelmi eszközökre támaszkodna, amelyek közé tartoznak a feltöltési szűrők. Ez egy érzékeny téma, amely korábban, amikor az EU kidolgozta a szerzői jogi irányelvét, meglehetősen nagy visszhangot váltott ki.

Tillis szenátor úgy véli, hogy az automatizált eszközökben ennek ellenére van potenciál. Patrick Leahy szenátorral együtt idén nyáron levelet írt az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatalának, amelyben arra kérte, hogy vizsgálják meg a kérdést. A szenátorok konkrétan azt kérték a Szerzői Jogi Hivataltól, hogy "hívjanak össze egy reprezentatív munkacsoportot az érintett érdekelt felekből a technikai intézkedések azonosításának és végrehajtásának elérése érdekében".

Ezt a javaslatot felkarolták, és a héten a Szerzői Jogi Hivatal bejelentette, hogy konzultációsorozatot indít a különböző technikai eszközökről, amelyek segíthetnek a kalóz tartalmak felderítésében és eltávolításában az online platformokról. Ezek a megoldások korántsem újak. A Szerzői Jogi Hivatal megemlíti, hogy olyan platformok, mint a YouTube, a Dropbox és a Scribd már kifejlesztették saját eszközeiket. Ugyanakkor a kereskedelmi forgalomban kapható megoldások, például az Audible Magic is elérhető.

"Az online szerzői jogi védelem alatt álló művek azonosítására és védelmére szolgáló technikai intézkedések egy részét az online szolgáltatók és más érdekelt felek fejlesztették ki és alkalmazzák is már" - jegyzi meg a Hivatal.

A februári plenáris üléssel kezdődő konzultáció célja, hogy a különböző érdekelt felek közösen megvitassák ezen eszközök előnyeit és hátrányait. A szabadalmaztatott rendszerekkel az a probléma, hogy nem állnak széles körben rendelkezésre. Ráadásul nem minden érdekelt félnek van beleszólása ezekbe a rendszerekbe. A konzultáció révén a Szerzői Jogi Hivatal reméli, hogy nyílt keretek között vitathatja meg az erősségeket és gyengeségeket.

A Szerzői Jogi Hivatal nem foglal állást a lehetséges kormányzati beavatkozásokkal kapcsolatban, de a konzultáció révén reméli, hogy mérlegelni tudja az érdekeltek véleményét. Várhatóan a konzultáció valószínűleg heves vitát fog kiváltani a feltöltési szűrők előnyeiről és hátrányairól, hasonlóan ahhoz, amit nagyjából három évvel ezelőtt láthattunk Európában.