Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tajvani kémelhárítók száz olyan kínai vállalatot vizsgálnak, melyeknél felmerült a gyanú, hogy illegálisan próbáltak a chipek tervezésében jártas szakembereket átcsábítani kínai vállalatokhoz. A szigeten hét kínai cég ellen már vádat is emeltek, 27 másiknál pedig házkutatást tartottak a hatóságok- adta hírül a Reuters.

A tajvani TSMC vállalat rendelkezik a világ chipgyártó kapacitásainak 92 százalékával, ráadásul az Egyesült Államok félvezetőgyártásának nagy része az ázsiai szigeten történik, tehát nagyon fontos a tajvaniak számára, hogy megőrizzék a chipekkel kapcsolatos szakértelmüket és technológiai fölényüket.

Kína már évek óta arra törekszik, hogy önellátóvá váljon, és a legmodernebb chipek gyártója lehessen. Nem meglepő tehát, ha sokféle eszközzel igyekeznek magukhoz csábítani a tajvani mérnököket, és akár kémkedéssel is megszereznék a technológiát.

A helyi hatóságok egy külön munkacsoportot hoztak létre az igazságügyi minisztériumon belül 2020 decemberében, melynek a feladata leleplezni minden olyan próbálkozást, amikor kínaiak chiptechnológiában jártas tajvani szakembereket toboroznak a cégeikhez.

Tajvan szerint maga a Kínai Kommunista Párt próbál a most meggyanúsított kínai cégeken keresztül „illegális tevékenységekkel” tajvani szakembereket megszerezni magának és információt, „titkokat lopni”. A tajvani mérnökök kínai vállalatoknál történő alkalmazása egyébként nem törvénybe ütköző, azonban a félvezetők ellátási láncának bizonyos szegmenseibe, például a chiptervezésbe kínaiak nem fektethetnek be.

Az egyik gyanú alatt álló vállalat egy adatelemzéssel foglalkozó tajvani cég, mely a hatóságok szerint valójában egy félvezetőket fejlesztő kínai cégnek küldött chiptervezéssel kapcsolatos dokumentumokat. Más kínai vállalatok adóparadicsomokon keresztül, offshore-számlákról utalják a dolgozóik fizetését, így próbálva leplezni a valódi kilétüket.

Azok a tajvani szakemberek viszont, akik tudatosan engednek a kínai cégek csábításának, később semmi jóra nem számíthatnak, hiszen Tajvanon már nem tudnak újra munkát találni, és közmegvetésre is számíthatnak a szigeten.

A helyi hatóságok úgy akadályoznák meg a kínai cégek trükközését, hogy egy évről három évre emelnék a bűncselekményért járó börtönbüntetést, a chiptechnológiákkal kapcsolatos szivárogtatásokat pedig a nemzetbiztonsági törvény megsértésének minősítenék.