Trump fellép "Macron őrülete ellen"

Válaszlépést ígért Párizsnak az amerikai cégekre kivetett digitális adó miatt Donald Trump amerikai elnök pénteken - adta hírül az MTI.
Domokos Erika, 2019. július 26. péntek, 21:49
Fotó: Getty Images

Twitter-bejegyzésében a politikus "lényegi ellenlépést" említett, miután Emmanuel Macron francia államfő aláírta és ezzel törvényerőre emelte a francia nemzetgyűlés döntése a digitális adó kivetéséről.

A francia adó a nagy amerikai tech-vállalatokat érinti, köztük az Alphabet leányvállalatát, a Google-t, vagy az Amazon internetes kereskedőcéget.

Franciaország éppen most vezetett be digitális adót a mi nagyszerű technológiai cégeinkre. Ha van valaki, aki megadóztathatja őket, az a saját országuk, az Egyesült Államok. Rövid időn belül lényegi kölcsönös lépést teszünk Macron őrülete ellen - írta az Egyesült Államok elnöke, hozzátéve: én mindig mondtam, hogy az amerikai bor jobb, mint a francia.

E megjegyzését elemzők úgy értelmezték, hogy az amerikai elnök esetleg a francia borokra kivetendő büntetővámon gondolkodik. Az elnök Twitter-bejegyzése után a Fehér Ház részletesebben reagált a francia döntésre.

Franciaország egyoldalú intézkedése láthatóan a gazdaság meghatározott ágazataiban szolgáltatást nyújtó, élenjáró amerikai technológiai vállalatokat veszi célba. Az Egyesült Államokat "mélyen megdöbbenti" a francia döntés, amelyet az amerikai vállalatok és dolgozók kárára hoztak - mondta Judd Deere szóvivő.

A francia törvényhozás július elején fogadta el az új adónemet. A párizsi szavazás előtt Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója közölte: a francia adó hátrányosan különbözteti meg az amerikai cégeket, ezért a hivatala behatóan megvizsgálja majd, hogy milyen válaszlépésre lesz szükség. Washington esetleg a Kína ellen foganatosított büntetővámokhoz hasonló intézkedéseket hozhat Párizs ellen is - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2019.07.27 11:30

Trump az egész világot le akarja nyomni, és még azt mondta itt néhány hülye, hogy Amerika haldoklik.
Nem úgy néz ki! Ha valaki itt vagy francia földön keresi a pénzt az adózzon ott ahol azt megkeresi. Trumpnak egyáltalán nincsen igaza!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.07.27 09:40

Ebből is látszik mekkora idióta ez a Macron. Trump éppen az ellenkezőjét tette, csökkentette az adókat. Eredmény: szárnyal a gazdaság. Az ilyen Macron féle hülyék miatt haldoklik Európa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html