Egyre kevesebben néznek hagyományos televíziót világszerte a streamingszolgáltatások terjedése miatt, itthon is csökkenés látható a tévék számában. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2019 és 2022 közötti időszakban ingadozott a hazai televízió-előfizetések száma, a legalacsonyabb adat a tavalyi évben volt, 3,5 millió rendszeres előfizetővel.

A televíziós korszak elsősorban az egyéni tartalmakat kínáló streamingplatformok miatt közeledik a végéhez.

  • A hagyományos tv-k menetrend szerinti műsorkínálatot adnak a reklámbevételekre támaszkodva,
  • míg a streaming-szolgáltatások lehetőséget nyújtanak a nézőknek arra, hogy azt nézzék, amit és amikor akarnak, sokszor reklámmegszakítások nélkül.

Az online tartalomkészítők és influenszerek csak tovább rontottak a tévé helyzetén. Ezek a platformok lehetővé teszik, hogy bárki létrehozza és terjessze saját tartalmát és ezzel olyan új szintű hozzáférést és kreativitást biztosítanak, amellyel a hagyományos televíziózás nem tudja felvenni a versenyt.

Leáldozóban a Kardashian-korszak?

Az internetezők szerint a Kardashian-éra közel két évtizedes pályafutása után a végéhez közeledik. Nagyon sok pénzt veszthetnek, ha nem tudják megtartani a követőiket. Bővebben →

A hollywoodi sztrájk is egy jel lehet

Több ezer televíziós és filmes forgatókönyvíró lépett sztrájkba Hollywoodban, mivel érdekképviseleti szervezeteik nem tudtak dűlőre jutni a filmstúdiókkal és streamingszolgáltatókkal.

    • Az Amerikai Írószövetség (WGA) több mint 11 000 tagja 2007 óta először lépett sztrájkba ma reggel.
    • A vezetőség egyhangúan lépett fel az elégedetlenségük miatt.
    • A munkabeszüntetés számos televíziós sorozat gyártását leállíthatja és valószínűleg késleltetheti új évadok indítását is.

    A forgatókönyvírók azt akarják elérni, hogy a streaming iránt megnövekedett kereslet miatt nagyobb részesedést kapjanak a nyereségből.

    Nehéz eligazodni a streaming-piacon

    Az egyre növekvő számú streaming szolgáltató számos előnnyel jár a fogyasztók számára, mivel a nagyobb verseny eredményeként több tartalom áll a rendelkezésünkre, ráadásul a szolgáltatók igyekeznek minél exkluzívabb tartalmakat kínálni.

    Közben azonban egyre nehezebb eldönteni, hogy mely tartalmakat érdemes megnézni.

    Ha a szolgáltatók egymással való versenyükben még több erőforrást fektetnek az exkluzív tartalmak gyártásába, az valószínűleg magasabb előfizetési díjakat jelentene a nézőknek.

    Emellett a fogyasztóknak is oda kell figyelniük az előfizetési díjakra és a tartalmak minőségére, hogy megfelelően válasszanak a szolgáltatók közül.

     

    Az elérhető legismertebb szolgáltatók (alapcsomag) árai a hazai piacon rangsorban:

    1. Amazon Prime Video: 899 forint/hó
    2. Filmio.hu: 1190 forint/hó
    3. Filmbox Plus: 1190 forint/hó
    4. Cinego: 1790 forint/hó
    5. Apple TV Plus: 1890 forint/hó
    6. SkyShowtime: 1999 forint/hó
    7. HBO Max: 2390 forint/hó
    8. Netflix: 2490 forint/hó
    9. Disney Plus: 2490 forint/hó

    Helyettesítheti a streaming a TV-t?

    • A streaming szolgáltatások számos szempontból képesek helyettesíteni a hagyományos televíziózást.
    • Előnye például, hogy sokkal nagyobb választékot kínál az általad nézni kívánt tartalmakból, amelyek a legtöbb esetben bármikor elérhetőek az interneten keresztül.

    Az ár azonban egy nagy hátránya lehet a modern streaming felületeknek. Megnéztük, hogy mennyibe kerülne, ha az összes platformra előfizetnénk.

    • 16 328 Ft-ot kell perkálni, ha valaki az összesre előfizet.
    • hagyományos TV-csomagok nagyon alacsony áron indulnak, de akár havi 7-10 ezerbe is kerülhet, ha a sokcsatornás csomagot választjuk.

    A streaming összességében tehát többe kerül, mint a tévé, de sokkal több egyéni tartalmat fogyaszthatunk, ráadásul reklámmentesen nézhetjük végig kedvenceinket. Azoknak, akik sokat utaznak vagy inkább az egyéni tartalmakat kedvelik, mindenképp a streaminget érdemes választaniuk.

    A három óriást nem szabad kihagyni

    Az itthon leginkább kedvelt streaming platformok egyébként a legdrágábbak is.
    A top3-as listán a Netflix, HBO MAX (ami egyébként a jövő évtől egyszerűen MAX lesz) és a Disney Plus szerepelnek.

    • Netflix Magyarország első streaming szolgáltatója, amelynek legnagyobb sikere a saját tartalmak gyártásában van (pl. Stranger Things, Witcher, Sötétség). Hátránya azonban, hogy sok filmhez nincs magyar szinkron.
    • Az HBO Max a sorozatokban nyerő, de filmekből is temérdek mennyiség van fenn a platformon. Bár a kezelőfelület kissé fapados, magyar szinkron szinte az összes tartalomnál elérhető.
    • Disney Plus szinte minden korosztálynak és érdeklődési körnek kínál tartalmakat. Sok stúdió, többek között a Disney, a Fox, a Marvel és a National Geographic stúdiók filmjeit is megtalálhatjuk.

    Van valami, amin a magyar háztartások nem hajlandók spórolni

    Háztartásonként több mint 18 ezer forintot költenek médiára havonta a magyarok – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A felmérés szerint az emberek átlagosan napi csaknem 300 percet tévéznek, illetve több mint 200 percet interneteznek. → Bővebben