Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A University of Texas at Dallas (UTD) kutatói kifejlesztettek egy „twistron” nevű anyagot, amely áramot termel, ha megnyújtják vagy megcsavarják.

Az innováció nagyon hasonlít a hagyományos gyapjú- vagy pamutfonalra, de képes a mechanikus mozgást elektromossággá alakítani

– figyelt fel a hírre a Gyártástrend.hu magazin.

A fejlesztés alapjául szolgáló anyagot szintén az UTD tudósai hozták létre még 2017-ben. A korábbi találmányt most továbbfejlesztették, és ezzel jóval hatékonyabban lehet áramot termelni, illetve elektromos jeleket produkálni – számolt be a hírről az Interesting Engineering.

Például ruházatba varrva érzékeli az emberi mozgást, a tengervízben begyűjti a hullámenergiát, továbbá szuperkondenzátorok töltésére is felhasználható.

A twistronok lényegében feltekert szén nanocsövek, amelyek nagyon furcsák viselkednek. Amikor megnyújtják őket, sűrűbbé válnak, és ez a sűrűsödés közelebb tolja egymáshoz a szén nanocsöveket, illetve hozzájárul az áramtermelő képességükhöz, különösen akkor, ha oldalirányú nyomásnak is kiteszik őket nyújtáskor vagy csavaráskor. 

Egyébiránt léteznek más olyan anyagok is, amelyek mechanikus behatásra mozgási energiát alakítanak elektromos jelekké. A különbség annyi, hogy a twistronok minden eddiginél hatékonyabb módon teszik ezt, vagyis a tömegükre vetítve nagyságrendekkel nagyobb teljesítményt adnak le egy széles, 2-10 Herz közötti frekvenciatartományban.