Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ultimátumot adhatott a Twitter megmaradt munkavállalónak a cég vezérigazgatója, Elon Musk – írja a BBC egy kiszivárgott e-mailre hivatkozva.

Sajtóinformációk szerint a belső levélben Musk azt írta az alkalmazottaknak, "extrém keménységre lesz szükség" ahhoz, hogy a Twitter kimásszon a gödörből, "ez pedig csak éjszakába nyúló intenzív munkavégzéssel és kivételes teljesítménnyel oldható meg."

A Twitter munkavállalói csütörtökön, helyi idő szerint 17 óráig, egy linkre kattintva jelezhetik, vállalják-e az extrém terhelést a továbbiakban. Amennyiben a válaszuk nemleges, háromhavi végkielégítéssel távozhatnak az amerikai cégtől.

Musk, aki október végén került a Twitter élére, miután 44 milliárd dollárért felvásárolta a vállalatot, érkezésekor rögtön tisztogatásba kezdett: vezérigazgatói, vezető pénzügyi és jogi posztokról is küldtek el embereket, egy tollvonással megszüntették a távmunkát.

Egy nagyszabású létszámcsökkentésre is sor került, kiderült, hogy 3700 embert szeretnének kirúgni a cégtől, mire az alkalmazottak csoportos keresetet nyújtottak be a Twitter ellen. A közösségi platform később aztán bejelentette, sokakat tévedésből küldtek el, és időközben világosság vált, mégis szükség lenne a szakértelmükre.

Musk saját bevallása szerint az elmúlt hetekben sokszor aludt bent a Twitternél, "szinte mindig dolgozom, csak elvétve nem" – mondta. A kiszivárgott e-mail alapján pedig ugyanezt a hozzáállást várja el a beosztottjaitól is.

Uniós kritikát kapott a Twitter új, fizetős szolgáltatása

A Twitter a közelmúltban jelentette be, hogy havi 7,99 dolláros előfizetésért cserébe bárki megkaphatja a neve mellé azt a kék pipát, amely azt jelzi, hogy valóban az a személy áll az adott profil mögött, akire a név is utal – ez természetesen elsősorban közéleti személyiségeknél (politikusoknál, íróknál, sportolóknál, zenészeknél, stb.) lényeges. Az eddigi gyakorlat szerint egy átvilágítási folyamaton kellett átesni ahhoz, hogy ez a bizonyos kék pipa az illető neve mellé kerülhessen.

Ha fizetni kell az ellenőrzésért és a hitelesítésért, szerintem az az üzleti modell egész egyszerűen selejtes

- mondta Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa a Twitter újításáról.

A fizetős szolgáltatást egyébként ideiglenesen felfüggesztették, miután több felhasználó is befizetett arra, hogy mást – legtöbbször persze egy híres embert – személyesítsenek meg. A tervek szerint Twitter Blue-előfizetés november 29-én válhat ismét elérhetővé.