A Vodafone Alapítvány által szerdán bejelentett, az év második felében elinduló Big Data for Good elnevezésű program összevont, anonimizált adatok segítségével, valós időben fogja követni a népességmozgás trendjeit. Az adatok elemzésével járványok nyomon követését végeznék, ami a ghánai kormányt abban segítené, hogy elejét vegye az olyan tömegjárványoknak, mint amilyen például a 2014-es nyugat-afrikai ebola is volt.

Mivel már képesek vagyunk az emberek mozgását mérni, a fertőzések terjedésének modellezése is lehetővé vált. Ennek segítségével potenciálisan emberéletek ezrei menthetők meg - fogalmazott a projekttel kapcsolatban Joakim Reiter, a Vodafone Csoport külkapcsolati igazgatója.

A program révén a kormányzati szervek a jövőben hatékonyabban tudják elosztani az erőforrásaikat, és képesek lesznek meghatározni azokat a területeket, ahol az újabb járványkitörés veszélye magasabb.

Az egyes mobilantennák körzetében mérhető aktivitási szint egyfajta 'hőtérképet' képes felrajzolni az emberek tartózkodási helyéről és arról, milyen messzire távolodnak el a járvány ideje alatt - derül ki a Vodafone közleményéből. Az összevont, anonimizált adatok emellett több területen is felhasználhatók a döntéshozatal támogatásához, úgymint az egészségügyi, agrár- és közlekedési szektorban - teszik hozzá.

Az Afrikában úttörőnek számító programot a Vodafone Alapítvány és a William and Flora Hewlett Alapítvány, az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb filantróp alapítványa támogatja. A két alapítvány a Flowminder civil szervezet adattudós csapatának munkájához fognak finanszírozást biztosítani. A Flowminder - a Ghánai Statisztikai Szolgálattal (GSS) és a Vodafone Ghánával szoros együttműködésben - anonimizált mobiladatot fog gyűjteni, összevonni, integrálni és elemezni, összhangban a Vodafone bizalmas kezelésre vonatkozó globális irányelveivel, a GSMA adatvédelmi irányelveivel, valamint a ghánai adatvédelmi szabályokkal.

A kép forrása: Shutterstock.