Egyre több autógyártó tesz lépéseket a hackerek ellen, ugyanis a fedélzeti számítógépek, a digitális központi rendszerek és az önvezető autók térnyerése miatt félő, hogy a járművek bűnözők vagy akár terroristák célpontjai lehetnek. Ebben a félelmükben - egy szeptemberi kutatás szerint - osztoznak a többek közt magyar autótulajdonosok is: a hazai sofőrök 90 százaléka lehetségesnek tart egy autós hackertámadást. A 18-59 éves lakosság több mint fele (55 százalék) szerint ráadásul a hackerek a jövőben még komolyabb veszélyt jelentenek majd az autósokra nézve.

A német Continental AG, a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója is felkészülni látszik erre a problémára: a Times of Israel cikke szerint felvásárolták az Argus Cyber Security nevű startupot. Az akvizíció összegét egyik fél sem erősítette meg, de a helyi szakértők 400 millió dollárra becsülik az izraeli cég értékét.

"Egyedül a biztonságos közlekedés az okos közlekedés" - magyarázta a lap szerint Helmut Matschi a Continental igazgatóságának felvásárlásokért felelős tagja. "Az Argus akvizíciójával fokozzuk a képességünket arra, hogy közvetlenül magunk fejlesszük ki azokat a megoldásokat és szolgáltatásokat, amelyeket aztán a világ vezető autógyártóinak ajánlunk, melyeket milliók használhatnak biztonságosan a világ körül" - tette hozzá.

Az Argust még 2013-ban alapította az izraeli védelmi erők különleges alakulatának korábbi tagja, Ofer Ben-Noon, valamint Oron Lavi és Yaron Galula. Székhelye Tel-Avivban van és több mint 70 ember dolgozik a vállalatnál. Már korábban is kapcsolatban autóipari cégekkel Japánban és az Egyesült Államokban.

A Continentalt a legtöbben abroncsgyártóként ismerik, de emellett készít fék- és belső elektronikai rendszereket, vezetésbiztonsági illetve erőátviteli megoldásokat, alvázalkatrészeket, valamint tachográfokat is. Tavalyi forgalma 40,5 euró volt, 2,8 milliárd eurónyi profit mellett.

Címlapkép forrása: AFP/Ole Spata/DPA.