Újfajta számítástechnikai rendszert kutatnak az MTA-n

Ultranagy sebességű kapcsolók kutatására 440 millió forint támogatást nyert el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpontja a Széchenyi 2020 program keretében - közölte az MTA kutatóközpontja az MTI-vel.
Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 1. kedd, 07:40
Fotó: Stockfresh

A közlemény szerint a pályázati támogatás lehetővé teszi egy korszerű, Magyarországon egyedülálló, a tervezett kutatásokhoz optimális lézerrendszer beszerzését, a kutatóközpont több meglévő laboratóriumának műszeres továbbfejlesztését, és legalább 8 új kutatói álláshely létesítését.

A kutatóközpontban a támogatásnak köszönhetően kutatások kezdődnek olyan molekulákkal és nanooptikai rendszerekkel, amelyek a későbbiekben újfajta számítástechnikai rendszerek alapjául szolgálhatnak. Ezek a rendszerek a jelenlegi mikroelektronikai eszközök kapcsolási sebességét több nagyságrenddel múlhatják felül. (Milliárdokat kapnak az egyetemi műhelyek.)

Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont három kutatócsoportja is foglalkozik olyan anyagi rendszerekkel, amelyekkel növelni lehet a kapcsolási sebességen.

HOZZÁSZÓLÁSOK