Oroszország elszigetelődése miatt a távközlési szolgáltatók berendezéseinek tartalékai csak hat hónapig tartanak ki - idézi az orosz médiában is megjelent jelentést a Bleeping Computer.

Mivel a nyugati berendezések beszállítói kivonulnak a piacról, és nem adnak el többé alkatrészeket az orosz vállalatoknak, az első jelentős szolgáltatáskiesések már idén nyáron megkezdődhetnek.

Ha pedig még van is megvásárolható alkatrész, azok is 40 százalékkal drágultak a rubel leértékelődése miatt.

A bizottság úgy számol, hogy a legnagyobb távközlési szolgáltatók költségei még úgy is 450 milliárd rubelre emelkednek idén a tavalyi 390 milliárdról, hogy beruházásaikat visszafogják.

Az RSPP több javaslatot tett a kormányzatnak, hogy miként csökkenthetik a távközlési szolgáltatók terheit, de a Kommerszant információi szerint nem valószínű, hogy az állam radikális lépésekre készülne. Állítólag a szaktárca nem hivatalosan azzal utasította el a javaslatokat, hogy a siker és a jó üzleti teljesítmény nem az állami támogatásnak, hanem a jó vállalati döntéshozatalnak köszönhető.

Közben menekülnek a szakemberek

Az oroszországi IT-cégek másik nagy fejfájása a szakképzett munkaerő tömeges elvándorlása.

Erre először Natalja Kasperskaya, a Kaspersky társalapítója és korábbi vezérigazgatója hívta fel a figyelmet, aki szerint az IT-szakemberek kiáramlása február vége óta tömegesnek mondható.

Egy nagy internetes kutatócég tulajdonosa már kormányzati lépéseket sürgetett, hogy valahogy akadályozzák meg a szakemberek elmenekülését. Bár a menekülő fiatal oroszok arról számoltak be, hogy a repülőtereken kihallgatták őket, ennél komolyabb lépésekre eddig nem volt példa.

Az Orosz Elektronikus Hírközlési Szövetség legfrissebb adatai szerint 50-70 ezer informatikai szakember hagyta el eddig az országot és áprilisig további 100 ezer teheti meg ugyanezt.

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos folyamatos tudósításunkat itt olvashatja.