A Microsoft elnöke, Brad Smith, 2021. május 6-án jelentette be hivatalosan, hogy a vállalat megkezdi az úgynevezett Uniós adathatár bevezetését. A kezdeményezés minden fő felhőszolgáltatásunkra kiterjed (Azure, Microsoft 365, Dynamics 365), lényege, hogy kereskedelmi és közigazgatási szektorbeli európai ügyfeleknek lehetővé teszi, hogy adataikat az EU-n belül tárolják és dolgozzák fel.

A Microsoft a megvalósításhoz szükséges mérnöki munkálatokat már elkezdte, és tervek szerint a jövő év végére fejezi be. Az ügyfelek adatainak védelmét szolgáló szolgáltatás technikai hátterét egy 13 európai országot átfogó, kiterjedt európai adatközpont infrastruktúra fogja biztosítani, amely az EU-s tagállamok mellett a svájci, izlandi, norvég és liechtensteini ügyfeleknek is hozzáférést ad az EU-s adathatárhoz.

Ezek az adatközpontok olyan felhőalapú szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek segítenek európai ügyfeleknek megvalósítani a teljes digitális átállásra irányuló törekvéseiket és növelik versenyképességüket azzal a biztosítékkal, hogy az összes alkalmazandó jogszabálynak megfelelően működjenek.

A Microsoft májusi bejelentése egyrészt fontos része a Tech Fit 4 Europe kezdeményezés melletti elkötelezettségüknek, amely tükrözi az EU elképzeléseit egy digitális korra felkészült Európáról, valamint annak elismerése, hogy a technológiai szektornak szerepet kell vállalnia Európa digitális törekvéseinek megvalósításában.

Chris Mattheisen, a Microsoft Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója szerint a Microsoft Cloudra vonatkozó Uniós adathatár további jelentős lépés ebbe az irányba.