Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kisműhold neve VIREO (Virtual Intelligence Realization for Earth Observation), fejlesztője és gyártója a C3S Kft.

Méretét tekintve 3U, azaz 3 egység, amely azt jelenti, hogy a cipősdoboz nagyságú kockaműhold, azaz CubeSat, mely három, egyenként tíz centiméteres élhosszúságú kockából áll.

OTS
Kép: OTS

Magyar kezek közül indult Európa első Jupiter-szondája

Pénteken elstartolt Európa első Jupiter-szondája, a bolygó jeges holdjait felderítő JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer), amelynek elkészítésében magyar kutatóintézetek és cégek is közreműködtek. Bővebben>>>

Mesterséges intelligencia a Föld körül

A VIREO küldetés egy kísérlet, amelyben a szakemberek azt próbálják ki, hogyan támogatja a mesterséges intelligencia a Föld világűrből történő fotózását.

műholdat kamerákkal szerelték fel, a mesterséges intelligencia pedig még a fedélzeten előzetesen feldolgozza azokat a képeket, amelyeket a rendszer leküld a Földre.

Ezzel a technológiával gyorsabbá és hatékonyabbá válhat a földmegfigyelés, amely többek között olyan ágazatokban jelenthet előrelépést, mint a katasztrófavédelem, mezőgazdaság vagy energiakitermelés, hiszen az űrből érkező felvételekkel gyorsan és pontosan követhetőek a földfelszín változásai és a nem várt események.

A módszer továbbfejlesztése többek között olyan területek felé is utat nyithat,

  • mint a műholdflották jobb összehangolása,
  • az internet távoli vidékekre való eljuttatása,
  • az űrbányászat, az űrszemét csökkentése
  • vagy a nagyon távoli űrös küldetések sikere.

Elon Musk rakétájával lőtték ki a magyar műholdat

A mesterségesintelligencia-technológiához kapcsolódó fejlesztésben a C3S partnere az aiMotive volt.

A VIREO a C3S Kft. és egyben Magyarország második 3 egységnyi műholdja, amelyet a cég a jelenleg is űrben üzemelő RadCube műhold sikeres misszióját követően valósított meg.

A hároméves élettartamra tervezett műholdat a kaliforniai Vandenberg Space Force Base-en bocsátották fel egy Falcon 9 rakétával 2023. április 15-én.

A C3S 2019-ben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projectek támogatása (2019-1.1.1.-PIACI KFI) pályázati felhívás keretében, „Mesterséges intelligenciával támogatott, kis- és nagyműholdas környezetbe integrálható, nagy teljesítményű számítási kapacitású fedélzeti számítógép hardver fejlesztése” címen nyert támogatást az aiMotive autóipari céggel konzorciumban.