Az Egyesült Államok kormánya hatalmas méretű behatolási kísérleteket tapasztalt, amelyek szövetségi hivatalokat - köztük az Energiaügyi Minisztérium Nemzeti Nukleáris Biztonsági Igazgatóságát is - céloztak. A Belbiztonsági Hivatal kiberbiztonsági egysége elismerte, hogy a kibertámadást és annak hatásait teljes mértékben még nem ismerik, de helyi önkormányzatokat és a magánszektor szereplőit is célozták - írja a USA Today a hivatalos bejelentések alapján.

Oroszországot vádolja az elmúlt időkben az amerikai kormányzatot ért legnagyobb szabású kibertámadás elkövetésével az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo, aki egy pénteki rádióinterjúban azt mondta, hogy a SolarWinds amerikai vállalat által készített szoftvereket ért hacker-akciókban "világosan" Moszkva keze van benne - írja az Euronews, amely idézi is a politikust, aki azt mondta "Oroszország megpróbálja aláásni azt az életformát, amelyet mi, amerikaiak élünk. Vlagyimir Putyin elnök egy valós kockázati faktor".

Az amerikai kormányzat a vizsgálatot államtitokként kezeli, az oroszok elleni vádat semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá. Oroszország tagadja, hogy köze lenne a kibertámadáshoz.

Nemcsak kormányzati hackerek, de bűnözők is egyre több támadást indítanak, sokszor vállalatok és home office-ben dolgozó munkatársaik a célpontok.