Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium nemzetbiztonsági okokra hivatkozva pénteken jelentette be az Egyesült Államokban 19 millió felhasználóval rendelkező WeChat kínai üzenetküldő szolgáltatás letöltésének betiltását. A rendelkezés vasárnap, helyi idő szerint éjjel 11 óra 59 perckor lépne érvénybe. Laurel Beeler bíró átmeneti időre szóló döntése a felfüggesztésről vasárnaptól érvényes.

A bírónő döntését a WeChat tulajdonosa, a kínai Tencent Holdings és a WeChat Felhasználók Szövetsége nevű nonprofit szervezet győzelmeként értékelik az elemzők. A nonprofit szervezet augusztus végén nyújtott be panaszt a kormányzat ellen. A szervezet - a The Wall Street Journal szerint - nem áll kapcsolatban a Tencent Holdingsszal, és saját állítása szerint olyan felhasználói csoportokat képvisel, amelyeknek tagjai üzleti, vagy magáncélokra alkalmazzák a WeChatet.

A döntés 22 oldalas indoklásában Beeler egyetértett a felhasználói csoportok szólásszabadságra hivatkozó érvelésével. "Jelenleg nem áll rendelkezésre életképes platform vagy applikáció a kínaiul beszélők és a kínai-amerikai közösségek számára" - fogalmazott döntésében.

Eszerint a WeChat "valójában az egyetlen kommunikációs lehetőség sok közösség számára, s nemcsak azért, mert Kína betilt másfajta applikációkat, hanem azért is, mert sok kínaiul beszélőnek, akinek korlátozott az angol nyelvtudása, nincs más lehetősége, mint a WeChat".

E mobilapplikációnak az Egyesült Államokban 19 millió, világszerte pedig 1,2 milliárd felhasználója van. Üzenetközvetítésre, telefonálásra és pénzátutalásra alkalmazzák, de közösségi médiaként is használják, és a kínai vállalatok, valamint a Kínában tevékenykedő amerikai cégek üzleti kommunikációra és marketingre is használják.

A Trump-adminisztráció álláspontja szerint azokat az adatokat, amelyeket az amerikai felhasználókról gyűjt, a WeChat megoszthatja a kínai kormányzattal. A cég ezt tagadja, s azt állítja, hogy a felhasználók adatait a legszigorúbb adatvédelmi előírások szerint védelmezi.

A kaliforniai bíró az írásos indoklásban kitért arra is, hogy miközben az amerikai kormányzat nemzetbiztonsági aggodalmai jelentősek, addig szerinte "a WeChatre vonatkozó bizonyítékok szerények".