A rendkívül hosszú ideje formálódó jogszabály értelmében

2024. december 28-át

követően minden, az EU-ban értékesített okostelefonnál, tabletnél, headsetnél, kézi játékkonzolnál, hordozható hangszórónál, fényképezőgépnél, e-könyv-olvasónál csak és kizárólag az USB Type-C töltőcsatlakozó használata lesz elfogadott gyártótól függetlenül - írja a szakportál.

Az unió 27 tagállamának 2023. december 28-ig kell elfogadni és kihirdetni azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ennek az irányelvnek megfeleljenek, majd azokat 2024. december 28-tól alkalmazniuk is kell.

A direktíva hatálya 2026. április 28-tól terjed ki a noteszgépekre is.

Sírhat az Apple

Az új direktíva a nagy gyártók közül egyértelműen az Apple iPhone termékkínálatát érinti leginkább, a cég az okostelefonok esetében ugyanis hosszú évek óta saját csatlakozószabványt használ (Lightning), amiből nem mellékesen még számottevő bevételt is realizál, hiszen minden egyes utángyártott kábelért licencdíjat szed a cég.

Elemzők szerint a 2023-ban megjelenő iPhone-ok már USB-C-vel jönnek, és az Apple valószínűleg világszerte átáll a használatára, nem csak az Európai Unióban.