Külföldi utazás előtt érdemes tájékozódni, hogy az utazás során érintett országok milyen roaming díjzónába esnek. Az Európai Unió, Norvégia, Andorra, Gibraltár és Liechtenstein az 1-es zónába tartozik, ha ide utazunk, nincs teendőnk.

Külföldi utazás előtt érdemes megnézni, hogy azok az országok, amiket utazásunk során érintünk, melyik díjzónába esnek. Előfordulhat ugyanis, hogy például az EU-tag Görögországba utazunk autóval, de a nem EU-tag Szerbián és Macedónián keresztül haladunk. Ilyenkor a szerb és macedón hálózaton töltött időben a 2-es, illetve a 3-as díjzóna feltételei érvényesek. Ugyanígy előfordulhat például az is, hogy az EU-n belül a svájci határhoz közel, az ottani mobilhálózati viszonyok miatt ideiglenesen svájci, azaz 2-es díjzónába eső hálózatra csatlakozik fel a telefon, ami az 1-es díjzónához képest magasabb mobilhasználati költségeket jelent - javasolja a szolgáltató.

Hasznos tudni, hogy a 2-es, 3-as vagy a 4-es a roaming-hívások fogadása nekünk, a hívott félnek is pénzbe kerül, illetve azt is, hogy ha külföldön indítunk hívást, eltérő díjak vonatkoznak a magyarországi és a külföldi számok hívására.

Az okostelefonok használata során a háttérben futhatnak olyan alkalmazások, frissítések, amelyek automatikusan adatforgalmat generálhatnak külföldön is. Ezeket utazás előtt érdemes manuálisan kikapcsolni, hogy takarékoskodjunk az adathasználattal.

Hol roamingolunk a legtöbbet?

A Telenor megnézte, hogy előfizetői mely országokban roamingolnak a legtöbbet. A rangor Németország, Ausztria, Olaszország, Franciaország és Horvátország lett.

Érdekesség, hogy az elsősorban nyaralási célpontként számon tartott Horvátországban a téli adatforgalom egészen alacsony, míg a nyári szezonban az EU szabályozást követően hatalmasat ugrott a roaming adathasználat az egy évvel korábbihoz képest. Így Horvátország csupán a kiugró nyári forgalommal tudott a top 5 EU adatroaming-ország listájára kerülni. Forgalmazott adatmennyiségben Görögország ugyan elmarad Horvátországtól, de az adatforgalmi trend hasonlóan mutatja a szezonalitást.

A kép forrása: Pexels.