Németországban és Hollandiában már bizonyított az a részben Budapesten fejlesztett, Hatvanban gyártott rendszer, melyet Magyarországon először a debreceni 2-es villamosvonalon helyeznek üzembe - írja a hvg.hu.

A Bosch blogján megjelent hír szerint a megoldás alapját ugyanaz a rendszer szolgáltatja, amely automatikus vészfék néven már évek óta dolgozik a személy- és tehergépjárművekben, valamint autóbuszokon. A vezérlőegység a másodperc tört része alatt dolgozza fel a szenzorok adatait. A kamera valós időben követi a jármű előtti forgalmi viszonyokat és előre jelzi a várható mozgásokat. A radar eközben pontos méréseket végez, így nyújtva teljes támogatást a járművezetőnek. Ezzel a pályára belógó járművek, vagy a figyelmetlen gyalogosok is hamarabb a vezető „látóterébe” kerülnek.

A rendszer akár 80 méteres távolságból is érzékeli a potenciális veszélyforrásokat.

Bár a rendszer képes lenne automatikusan fékezni is a villamosvezető helyett, jelenleg csupán a figyelmeztetési funkciót használják a szakemberek Debrecenben.

A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. adatai szerint a debreceni 2-es villamos vonalán öt év alatt 130 balesetet regisztráltak. Az ott közlekedő 18 darab jármű mindegyike összetört már legalább ötször, de olyan is van, amely már tízszer.

A németországi teszteken a rendszer telepítése után 40 százalékkal csökkent a balesetek száma – ráadásul úgy, hogy közben nőtt az utas- és ezzel a villamosforgalom az adott vonalon - írta a lap.