A Google többek között a Jigsaw leányvállalatával küzd a fake news, a hírhamisítás és a deep fake - arccserés kép és videomanipulálás - ellen, amely most kiadott egy Assembler nevű eszközkollekciót. Ez segít majd az újságíróknak és a tényellenőrzőknek megállapítani a képekről, hogy manipulálták-e azokat vagy pedig hitelesek - derül ki a PC World cikkéből.

Az újítást és biztonsági fejlesztést egyelőre csak tesztelik, de a folyamatba egyetemeket is bevontak. A cél az, hogy a gépi tanuláson alapuló algoritmusok több szempontot figyelembe véve szűrjék a hamisítványokat. Vizsgálják többek között a színek, zajok, zajminták és képpont-tulajdonságokat, vagyis a gyakori manipulációs technikákat könnyedén kiszűrik (például textúrák másolása, beillesztése, maszkolás, objektumok, fényerő-állítás).

A koronavírus-járvány kapcsán már manuálisan is szelektálni kezdett a Facebook, a Google és a Twitter, mert annyira sok álhír terjedt. Magyarországon még a Nemzeti Nyomozó Irodának is lépnie kellett egyes pánikkeltő tartalmak miatt, két embert őrizetbe is vettek álhírterjesztés miatt.