Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós nagykövetek véleménye szerint a területi alapú tartalomkorlátozás olyan diszkriminatív gyakorlat, amely megakadályozza az online vásárlókat abban, hogy egy másik tagállamban elérhető honlapon keresztül termékekhez vagy szolgáltatásokhoz férjenek hozzá, illetve termékeket vagy szolgáltatásokat vásároljanak.

A megállapodás - amelyet az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek még el kell fogadnia - megszünteti a vevőkkel szemben az állampolgárságuk, lakóhelyük vagy székhelyük alapján alkalmazott megkülönböztetést és ezzel fellendíti az elektronikus kereskedelmet.

A jövőbeli rendelet azt a célt szolgálja, hogy a más tagállamban termékeket és szolgáltatásokat vásárolni kívánó ügyfeleket - fogyasztókat és vállalatokat - ne érhesse megkülönböztetés az értékesítési vagy fizetési feltételeket illetően. Amennyiben a kereskedő tiltja vagy korlátozza a vevők hozzáférését valamely online interfészhez vagy átirányítja a vevőket az online interfész másik verziójára, akkor világos magyarázatot kell adnia arról, hogy miért tesz így.

A rendelet ugyanakkor nem tiltja eltérő árak alkalmazását, vagyis nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a kereskedő különböző értékesítési feltételeket, például eltérő árakat kínáljon és bizonyos területeken a fogyasztók bizonyos csoportjait vegye célba. Ezenfelül nem kötelezi a kereskedőt arra, hogy az árut kiszállítsa a vevő számára egy olyan tagállamba, ahová az értékesítési feltételek értelmében nem kínál kiszállítást.

Azok a szolgáltatások azonban, amelyek fő jellemzője a szerzői jogi védelem alatt álló tartalmakhoz való hozzáférés, illetve a szerzői jogi védelem alatt álló művek immateriális formában - például zenei streaming szolgáltatások, elektronikus könyvek, online játékok és szoftverek formájában - való értékesítése, valamint a pénzügyi, az audiovizuális, a szállítási, az egészségügyi és a szociális szolgáltatások nem tartoznak a rendelet hatálya alá.