Vége a kutyák sokkolásának Nagy-Britanniában

A brit kormány vasárnap megerősítette, hogy betiltják a kisállatoknak tervezett elektrosokkoló nyakörvek forgalmazását. Az állatok fegyelmezésére szolgáló nyakörveket Walesben már nem lehet forgalmazni, és Skócia is bejelentette, hogy csatlakozik a bojkotthoz - írja az Index.hu.
Szász Péter, 2018. március 11. vasárnap, 13:24
Fotó: Shutterstock

A döntés azután született, hogy az állatvédő szervezetek tiltakoztak a nyakörvek forgalmazása ellen. A gyártók a sokkolót azért építették a nyakörvbe, mert a gyenge elektrosokkal fegyelmezni lehetne a fegyelemre kevéssé hajlamos kutyákat és macskákat.

Ezek az eszközök nem azért születtek meg, mert a mai kutyák ostobábbak, mint a startup-korszak előtt születettek. A műszaki fejlődés mostanra érte el azt a szintet, hogy mindenbe beletegyenek egy mikrocsipet, amiben eddig nem volt. Ennek az egyik vadhajtása a sokkolós nyakörv, és nem ez az egyetlen. Vannak olyan nyakörvek, amik büdös permetet fecskendeznek a kutya arcába, hogy így állítsák meg - némelyikről megállapították, hogy tönkreteheti a kutyák szaglását. De vannak hangosan sípoló nyakörvek is, amiktől meg a hallásuk megy tönkre - olvasható a portálon.

Ha elektrosokkal nevelünk egy kutyát, az tartós fizikai és lelki károsodásokhoz vezethet, és soha nem elfogadható, főleg, hogy ma már annyi pozitív képzési módszer érhető el. Reméljük, rövidesen csakugyan eltűnnek. A sokkolós nyakörveket gyakran hirdetik ártalmatlan és gyors megoldásként. Az igazság viszont az, hogy ez távolról sem megoldás, és könnyen megeshet, hogy több problémát okoz, mint amennyit megoldana - mondta Caroline Kisko, a kezdeményezést indító Kennel Club titkára.

A kép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Illiberalis, 2018.03.11 22:53

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html