A döntés azután született, hogy az állatvédő szervezetek tiltakoztak a nyakörvek forgalmazása ellen. A gyártók a sokkolót azért építették a nyakörvbe, mert a gyenge elektrosokkal fegyelmezni lehetne a fegyelemre kevéssé hajlamos kutyákat és macskákat.

Ezek az eszközök nem azért születtek meg, mert a mai kutyák ostobábbak, mint a startup-korszak előtt születettek. A műszaki fejlődés mostanra érte el azt a szintet, hogy mindenbe beletegyenek egy mikrocsipet, amiben eddig nem volt. Ennek az egyik vadhajtása a sokkolós nyakörv, és nem ez az egyetlen. Vannak olyan nyakörvek, amik büdös permetet fecskendeznek a kutya arcába, hogy így állítsák meg - némelyikről megállapították, hogy tönkreteheti a kutyák szaglását. De vannak hangosan sípoló nyakörvek is, amiktől meg a hallásuk megy tönkre - olvasható a portálon.

Ha elektrosokkal nevelünk egy kutyát, az tartós fizikai és lelki károsodásokhoz vezethet, és soha nem elfogadható, főleg, hogy ma már annyi pozitív képzési módszer érhető el. Reméljük, rövidesen csakugyan eltűnnek. A sokkolós nyakörveket gyakran hirdetik ártalmatlan és gyors megoldásként. Az igazság viszont az, hogy ez távolról sem megoldás, és könnyen megeshet, hogy több problémát okoz, mint amennyit megoldana - mondta Caroline Kisko, a kezdeményezést indító Kennel Club titkára.

A kép forrása: Shutterstock