Veszélyes alkalmazások lehetnek a telefonján

Több olyan alkalmazás terjed amelyek biztonsági kockázatokat jelentenek, ezeket mindenképp törölni kell.
Rácz Gergő, 2020. június 5. péntek, 17:46
Fotó: Getty Images

Több mint 157 millió eszközre jutottak el a kínai QuVideo Inc. által fejlesztett kémkedő alkalmazások, a VivaVideo PRO Video Editor, valamint a Slideshow Maker - SlidePlus - írja a VPNPro szakportál nyomán a 24.hu.

Ugyanezen cégé a Tempo - Music Video Maker és a VivaCut - Pro Video Editor szoftverek is, csak leánycégeken keresztül. A legnépszerűbbnek számító, ingyenes VivaVideo videószerkesztőt több mint 100 millióan töltötték le a Google Play áruházból, holott az előélete korántsem makulátlan: 2017-ben azon alkalmazások közé sorolták a szakértők, amelyek kémkednek, ezért már akkor is azt ajánlották, hogy lehetőség szerint mindenki tartózkodjon a használatától.

A videószerkesztő szoftver rengeteg hozzáférési jogosultságot kér, köztük a külső meghajtókon található fájlok olvasásához és szerkesztésére, illetve elérést a pontos GPS lokációhoz, ami egy videószerkesztő esetében egyáltalán nem indokolt. Az app elérhető iOS-es eszközökre is, ám mivel az engedélyeket szigorúbban kezeli a rendszer, mint az Android esetén, nem ad teret súlyos visszaélésekre.

Aki ezeket az alkalmazásokat letöltötte, vessen egy pillantást a megadott jogosultságokra, de leginkább váljon meg tőlük teljesen:

  • VivaVideo
  • VivaVideo PRO Video Editor HD
  • SlidePlus - Photo Slideshow Maker
  • Tempo - Music Video Editor with Effects
  • VivaCut - Pro Video Editor APP
  • VidStatus - Status Videos & Status Downloader

HOZZÁSZÓLÁSOK