A perfluor-alkil anyagok (PFA-k) nagy családja több ezer mesterségesen előállított vegyi anyagot foglal magában, amelyeket a társadalom széles körben használ, és amelyek már a környezetben is jelen vannak. A PFA-k szén-fluor kötést tartalmaznak, amely az egyik legerősebb kémiai kötés a szerves kémiában. Ez azt jelenti, hogy mind a használat során, mind a környezetbe kerülve ellenállók a lebomlással szemben. A környezetbe jutó PFA-k többnyire könnyen szállítódnak nagy távolságra a kibocsátás helyétől.  Gyakran megfigyelhető a talajvíz, a felszíni vizek és a talaj PFA-val való szennyeződése – írja ismertetőjében az Európai Unió vegyi anyagokkal foglalkozó ügynöksége, amely folyamatosan ezen anyagok szabályozásának szigorítását kéri.

Most egy friss amerikai kutatás szerint nem is alaptalanul: egyre több élelmiszercsomagolásban találják meg a PFA-kat. A Consumer Reports csütörtökön közzétett vizsgálata szerint a legmagasabb PFAS-mutatót a Nathan's Famous, a Cava, az Arby's, a Burger King, a Chick-fil-A, a Stop & Shop és a Sweetgreen élelmiszercsomagolásaiban találták.

A gyakran soha le nem bomló vegyi anyagokként emlegetett PFA-kat az élelmiszercsomagolásban gyakran használják, hogy megakadályozzák, hogy a zsír és a víz átszivárogjon a borításokon. De még ezek a perfluor-alkilok megtalálhatók az élelmiszer-tartályok logóinak és utasításainak nyomtatásához használt tintában is.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CD) a PFA-knak való kitettséget közegészségügyi problémának tartja olyan tanulmányokra hivatkozva, amelyek szerint az ember által előállított vegyi anyagok károsíthatják az immunrendszert és csökkenthetik az ember ellenálló képességét a fertőző betegségekkel szemben.

"Emberi és állatkísérletekből származó bizonyítékok vannak arra, hogy a PFA-knak való kitettség csökkentheti a vakcinákra adott antitestválaszt" - állapította meg a CDC és a Toxic Substances and Disease Registry ügynökség. "További kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy a PFA-expozíció hogyan befolyásolhatja a Covid-19 okozta megbetegedéseket" – írják többek között a problémás hatásokról a CNN szerint.

A Consumer Reports vizsgálata során 118 élelmiszercsomagoló terméket gyűjtöttek össze, amelyeket 24 vállalat értékesített a New York, New Jersey és Connecticut államok területén. A vizsgálat során ezeket a termékeket szerves fluorra - a PFA-markerére - tesztelték. A kutatók ezután a legmagasabb értékeket mutató termékek mintáit elküldték egy független laboratóriumba, amely specifikusabb vizsgálatokat tudott végezni, mondta Michael Hansen, a Consumer Reports vezető munkatársa, a Consumer Reports érdekvédelmi munkatársa.

A PFA-tartalmú élelmiszercsomagolásra vonatkozó szabályozási határértékek nagymértékben eltérhetnek egymástól. Az Egyesült Államokban nincsenek szövetségi határértékek, így az intézkedések az államokra vannak bízva. Connecticut, Maine, Minnesota, New York, Vermont és Washington törvényjavaslatokat fogadott el ezek élelmiszercsomagolásban való szándékos felhasználásának tilalmáról, de még nem határoztak meg határértéket - írja a Consumer Reports. Kaliforniában 2023 januárjában egy új törvény 100 ppm (milliomod részecske per millió részecske) alatt fogja meghatározni a határértéket.

Dánia azonban sokkal alacsonyabb, 20 ppm-es szabályozási határértéket állapított meg, nagy sikerrel - mondta Xenia Trier, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség vegyi anyagok, környezetvédelem és emberi egészség szakértője.

"Dániában az elmúlt 10 évben az ipar által nem betartott határértékek 60 százalékról 30 százalékra csökkentek, és a csomagolóanyagokban lévő PFA-k szintje is csökkent" - mondta Trier a CNN-nek. "A határértékek megállapítása és betartatása valóban működik. Lehetséges alternatív megoldásokat találni, és ha egy gyártó képes ezen anyagok nélküli csomagolást gyártani, akkor mindenkinek meg kell tudnia csinálni" – tette hozzá a szakember.

A PFA vegyi anyagok számos más termékben megtalálhatóak: tapadásmentes főzőedényekben, fertőzésálló műtéti köpenyekben és drapériákban, mobiltelefonokban, félvezetőkben, kereskedelmi repülőgépekben és alacsony károsanyag-kibocsátású járművekben. A vegyi anyagokat arra is használják, hogy a szőnyegeket, ruhákat és bútorokat foltokkal, vízzel és zsírral szembeni ellenállóvá tegyék.

A le nem bomló vegyianyagok miatt egyre jobban aggódnak a szakértők, főként azért mert a mikroműanyag-szennyezés már olyan mértékű a világon, hogy az emberi vérből is kimutatták már.