Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A módszer nem új: szeptemberben a szlovák rendőrség hívta fel a figyelmet arra, hogy tömegesen érkeznek a helyiek mobiljaira hívások a Közép-afrikai Köztársaságból, nem sokkal később hazánkba is elért a támadáshullám. Ekkor például +377-tel kezdődő, monacói számokról is csörgették a magyarokat - olvasható a portálon.

A trükk lényege, hogy nemzetközi telefonszámokról tömegesen hívásokat generálnak azzal a céllal, hogy azokat a fogadó fél visszahívja azokat. Az úgynevezett wangiri-hívások esetében, ha valaki visszahívja a telefonszámot, akkor az adott hívászónának megfelelő percdíjat kell fizetnie a kezdeményezett hívás után. A csalók visszahíváskor bár felveszik a kagylót, de kicsengő hangot játszanak be, így akár több percig is tarthat a hívás, miközben a telefonálónak komoly percdíjat kell fizetni.

Ha ilyet észlel lépjen kapcsolatba a hálózati mobilszolgáltatójával és kérje a konkrét telefonszám blokkolását. Amennyiben nem kezdeményez visszahívást, akkor a nem fogadott hívások veszélytelenek. Ám ha a mobiltelefont használó visszahívja a gyanús külföldi számot, akkor viszont felmerülhetnek pluszköltségek!