Veszélyjelzés a magyar mobilosoknak: az ilyen számokat ne hívja vissza!

A 24.hu több olvasója is jelezte, hogy +216-tal kezdődő, tunéziai számokról keresik fel őket ismeretlenek. Aki ilyen hívást kap, ne vegye fel, mert csalókkal gyűlik meg a baja!
K. Kiss Gergely, 2019. december 9. hétfő, 15:25
Fotó: Getty Images

A módszer nem új: szeptemberben a szlovák rendőrség hívta fel a figyelmet arra, hogy tömegesen érkeznek a helyiek mobiljaira hívások a Közép-afrikai Köztársaságból, nem sokkal később hazánkba is elért a támadáshullám. Ekkor például +377-tel kezdődő, monacói számokról is csörgették a magyarokat - olvasható a portálon.

A trükk lényege, hogy nemzetközi telefonszámokról tömegesen hívásokat generálnak azzal a céllal, hogy azokat a fogadó fél visszahívja azokat. Az úgynevezett wangiri-hívások esetében, ha valaki visszahívja a telefonszámot, akkor az adott hívászónának megfelelő percdíjat kell fizetnie a kezdeményezett hívás után. A csalók visszahíváskor bár felveszik a kagylót, de kicsengő hangot játszanak be, így akár több percig is tarthat a hívás, miközben a telefonálónak komoly percdíjat kell fizetni.

Ha ilyet észlel lépjen kapcsolatba a hálózati mobilszolgáltatójával és kérje a konkrét telefonszám blokkolását. Amennyiben nem kezdeményez visszahívást, akkor a nem fogadott hívások veszélytelenek. Ám ha a mobiltelefont használó visszahívja a gyanús külföldi számot, akkor viszont felmerülhetnek pluszköltségek!

HOZZÁSZÓLÁSOK