A Newzoo játékpiaci adatszolgáltató cég új tanulmánya szerint a globális játékpiac idén 175,8 milliárd dolláros bevételt generál, ami 1,1 százalékos csökkenés a 2020-as 177,8 milliárd dollárhoz képest. A Gamesone tanácsadó cég viszont folyamatos növekedést jósol a videojáték-ipar számára: az április 23-i piaczáráskor készült értékelése szerint a szektor piaci összértéke több mint 2100 milliárd dollár (600 ezer milliárd forint). Bár az elemzők figyelmeztetnek, hogy az ágazat még mindig tapasztalhat egy kis visszaesést, összességében továbbra is optimisták. Az ágazat nagy durranással kezdte az évet, a koronavírus-járvány miatti kijárási tilalmak és lezárások továbbra is a felhasználók rekordmértékű érdeklődését eredményei, ami remek eladásokat eredményezett a piacvezető amerikai kiadók számára.

Az Activision legfontosabb termékei konzolokon, PC-n és a mobileszközökön egyaránt jelentős növekedést produkáltak. Teljes nettó bevételük 2,28 milliárd dollárra nőtt, ami 27,2 százalékos bővülés az előző évhez képest. A nettó nyereség pedig 22,6 százalékkal, 619 millió dollárra emelkedett. Ezzel szemben fő riválisa, az EA jelentős kiesésről számolt be idén márciusban. Negyedéves bevétele és nettó nyeresége éves szinten 1,35 milliárd dollárra, illetve 76 millió dollárra csökkent, mivel a versenytársakhoz képest kevesebb új címet jelentetett meg. A Take-Two Interactive növekedést jósolt, miután a márciusi bevételek 10,4 százalékkal, 839,4 millió dollárra nőttek az előző évhez képest, a nettó nyereség pedig 78,3 százalékkal, 218,8 millió dollárra javult. A francia videojáték-gyártó Ubisoft 128,2 millió dollár profittal zárta a 2020-21-es pénzügyi évet, szemben az előző évi több mint 151,1 millió dolláros veszteséggel.

Az Nvidia szintén rekordbevételről számolt be a május 2-án zárult első negyedévről, ami a maga 5,66 milliárd dolláros értékével 84 százalékkal több, mint egy évvel korábban.  Az előző negyedévhez viszonyítva is 13 százalékos növekedést közöltek, ami csúcseredménynek számít a vállalat összes platformján. A kimagasló siker feltehetően a videokártya-gyártó cég meghatározó kriptopiaci szerepének köszönhető, a bányászathoz egyre több videokártyát vásároltak. 

Továbbra sem jelenléti

Az Electronic Entertainment Expo (E3) pár éve még a videójáték-ipar legfontosabb kereskedelmi eseménye volt. A járványhelyzet aggodalmai miatt azonban tavaly a szervezők (ESA) végül lemondták a kiállítást, erre az 1995-ös indulás óta még nem volt példa. A közönség részéről egyre inkább megosztó rendezvény népszerűségének nem tett jót az EA kihátrálása sem, amely inkább saját, független showt indított. Az idei esemény teljesen online lesz, a világ meghatározó játék-ipari vállalatai 2021. június 12-15. között várják az érdeklődőket. 

A sajtó képviselői már elkezdhetnek belépőket szerezni a hivatalos oldalon keresztül, majd a regisztrációt május 31-től kiterjesztik az iparági szakemberekre és a tartalomkészítőkre is, a nagyközönség jelentkezési időszaka pedig június 3-án kezdődik. A regisztrált felhasználók hozzáférést kapnak az E3 2021 webes portáljához és alkalmazásához, ami elérhetővé teszi az eseményeket, videókonferenciákat, virtuális "standokat", avatárkészítést és online fórumokat is.

A bejelentett technológia és játékipari képviselők között olyan nevek szerepelnek, mint az Activision, Nintendo, Xbox, Bethesda, Ubisoft, Take-Two, Capcom vagy az Epic Games, és még hosszú a lista. A figyelemre méltó hiányzók még mindig a Sony és az EA, bár a két vállalat már néhány éve független bemutatókat tart. A PlayStation valószínűleg a State of Play bemutatót tervezi erre az időpontra, az EA pedig élőben közvetíthet hasonló eseményt. 

Kellő naivitással azt gondolhatnánk, hogy a kiadók a 2020-ban elmaradt E3 után rengeteg meglepetést tartogatnak az idei évre, ez azonban nem valószínű. Gyaníthatóan sok minden olyan lesz, mint máskor. – írja a VentureBeat.

Kevés az önálló konferencia

Az eddigi bejelentések alapján a Ubisoft az első nagy játékfejlesztő, aki saját sajtókonferenciát tart az idei eseményen. Még nem árulták el, hogy mit mutatnak be a Ubisoft Forwardon, de várhatóan láthatjuk majd az idén megjelenő Far Cry 6-ot, valamint a Tom Clancy's Rainbow Six Quarantine-t is. Számítani lehet további infókra a VR Assassin’s Creed, Sprinter Cell projektek és a Riders Republic játékokról is június 12-én.

Miután a Microsoft márciusban hivatalosan is felvásárolta a Bethesda Softworks tulajdonosát, sokan bizonytalanok az amerikai videojáték-fejlesztő cég jövője kapcsán. Remélhetőleg 13-án pontosabb képet kapunk az Xbox és a Bethesda Games Showcase-en, várható néhány új bejelentés is. Korábban már elhangzott, hogy bár nem minden Bethesda-játék lesz exkluzív Xboxra és PC-re, számos címet kizárólag ezen platformokra terveznek. – írja a cnet

Yosuke Matsuda, a Square Enix elnöke szerint cége ott lesz az E3-on, és számos játékot mutat be. Az új címek kilétét és a bemutató időpontját viszont még homály fedi. Ezért bármit is tartogatnak a fejlesztők, az valószínűleg valami nagy dolog lesz: nemrég mutatták be a Dragon Quest 12-t egy japán rendezvényen, emellett érkezhetnek további részletek a Final Fantasy 16-ról. Hozzájuk hasonlóan a Nintendo is megerősítette a részvételt, viszont ők sem árultak el pontos dátumot. A Bloomberg értesülései szerint a japán játékóriás még az E3 előtt bemutatja a frissített Switch konzolt, hogy a kiállításon inkább a szoftverekre koncentrálhasson.