A Valve, a Steam online PC-s játékplatform tulajdonosa és további öt kiadó összesen 7,8 millió euró, nagyjából 2,3 milliárd forint bírságot kaptak a PC-s videojátékok határokon átnyúló értékesítésének korlátozása miatt - írja az Index. A legnagyobb bírságot Valve kapta, Gabe Newell cégének ügyvédje azt nyilatkozta, hogy fellebbezni fognak.

Az úgynevezett "geoblokkolás" azt jelenti, hogy a játékok kódjai bizonyos országokban zárolva vannak, így a kevésbé jómódú európai országoknak szánt olcsóbb licenc nem használható másutt. Ezzel akadályozzák meg, hogy a játékosok a lehető legjobb áron vásárolhassanak az Európai Unión belül - állítja Margrethe Vestager versenyjogi biztos.

Bírságott kapott még: a Bandai Namco (Japán), a Capcom (Japán), a Focus Home (Franciaország), a Koch Media (Németország) és a ZeniMax (USA)

Mind az öt cég együttműködött a bizottsággal, így csökkentették eredeti bírságuk összegét. A Valve kivétel így csak ez a vállalat több mint 1,6 millió euró (572 millió forint) bírságot kapott. A cég vitatja döntést.