Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országos Rendőr-főkapitányság úgy tapasztalja, megszaporodtak azok a feljelentések, amikor bankok nevében hívják fel az áldozatokat, hogy elszedjék a pénzüket - írja a 24.hu. Karácsony előtt még több ilyen csalárd hívást kaphatunk. A bankok nevében fellépő bűnözők az ősz eleje óta vadászgatnak a nyuszi habitusú banki ügyfelekre.

A hírportál egyik olvasóját élethű mesével vették rá bankja nevében, hogy a pénzét, több mint kétmillió forintot átutalja a csalóknak. Minden annyira hihető és profi kivitelezésű volt, hogy elhitte, valóban a bankja mentőakciójáról van szó, a pénzét tényleg biztonságba helyezik a csalók elől. Korántsem egyedi esetről van szó, azóta többen jelentkeztek, akiket ugyanezzel a módszerrel csaptak be. Rossz hír, hogy banki kártérítésre aligha van esély, hiszen az áldozat maga utalja át a pénzt.

A napokban újabb csalásról érkezett hír, és banki források szerint egyre terjed az átverés. Az Országos Rendőr-főkapitányság ugyanakkor nem tudta megmondani, hány hasonló átverésről érkezett hozzájuk bejelentés, mert ilyen jellegű statisztikai adatokat a rendőrség nem gyűjt. Viszont az kiderült, hogy nem új keletű, hogy csalók telefonhívással próbálják meg tévedésbe ejteni áldozataikat, és igen változatosak a módszerek.

Hívhatnak magánszemélyeket, vagy gazdasági társaságok munkatársait, vezetőit, például nyeremény ígéretével, esetleg végrehajtási eljárásra hivatkozással, vagy azzal, hogy a bankjuk nevében akarják megmenteni a hívott pénzét. A rendőrségi ügyek alapján úgy tűnik, nincsenek a csalók által preferált régiók, települések, az ország bármely pontján lecsaphatnak.