A nagy internetes oldalakkal, alkalmazásokkal kapcsolatos hibák bejelentésére, monitorozására való downdetector.com-on magyar idő szerint délután fél hat előtt kezdtek érkezni a leállásról szóló jelzések szerte a világból.

Általánosan tapasztalható, hogy böngészőben be se tölt a Facebook és a Messenger (kiszolgáló nem található hibaüzenet), telefonon pedig nem nézhetők meg a Facebook-bejegyzések, illetve nem mennek át az üzenetek a Messengeren és a Whatsappon - hívja fel a figyelmet az infostart.hu.

A probléma nem korlátozódik országokra vagy földrészekre, New Yorktól Németországon és Magyarországon át Törökországig mindenhonnan ömlenek a bejelentések.

A Facebook saját Twitter-csatornáján azt közölte, már dolgoznak a hiba elhárításán, az okozott kellemetlenségért pedig elnézést kérnek.

A vállalat arról is beszámolt, hogy a belső - az alkalmazottak által használt - rendszereik is összeomlottak. A társaság nem közölte, hogy mi okozhatja a szolgáltatás kimaradását, amely szakértők szerint nem ritka jelenség, azonban ritkán fordul elő globális szinten - írja az MTI.

A Facebook és platformjainak globális leállása nem sokkal az után következett be, hogy Frances Haugen, a vállalat korábbi termékmenedzsere olyan belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek - állítása szerint - bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal. Haugen azt állítja: a Facebook saját kutatása is azt mutatta, hogy a platform fokozza a gyűlöletet és a félretájékoztatást, fokozott polarizációhoz vezet, valamint hogy az Instagram kifejezetten károsíthatja a tizenéves lányok mentális egészségét.